“VUČIĆ JE SPREMAN NA SVE”: Jeremić smatra da je poseta Zagrebu generalna proba za posetu Prištini!

Vuk Jeremić
Beta/EMIL VAS

Jeremić je rekao da Vučić u vezi sa posetom Hrvatskoj primenjuje već viđen model da bi pokazao Zapadu kako je jedino on u stanju da stvari drži pod kontrolom.

 

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu “jedna vrsta generalne probe” za Vučićevu državnu posetu Prištini, koju planira po potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma i pošto Kosovo postane član UN “sa blagoslovom aktualne vlasti u Srbiji”.

Vučić namerava da u februaru sledeće godine ode u državnu posetu Prištini kod svojih koalicionih partnera i saradnika Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, i potom se okrene ka Zapadu i kaže: ‘Evo, vidite šta ja mogu da postignem – nemate boljeg igrača od mene’ – rekao je Jeremić televiziji Naša, i dodao da je uveren da će opozicija sprečiti Vučića da to učini, jer će ga poraziti na izborima.

Jeremić je rekao da Vučić u vezi sa posetom Hrvatskoj primenjuje već viđen model da bi pokazao Zapadu kako je jedino on u stanju da stvari drži pod kontrolom – podigne veštački tenzije kako bi sve izgledalo haotično, a onda ode u posetu Zagrebu i kaže: “Biće sve u redu dok sam ja tu gde jesam, a ako ne budem, imaćete haos i moguće nove sukobe na Balkanu”.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da “potpisuje da Srbija neće postati član EU do 2025. godine”, a da je veliko pitanje i da li će se to dogoditi kasnije.

Strategija EU za Zapadni Balkan od Srbije traži da urgentno reši pitanje Kosova i Metohije i mislim da je na stolu ponuda po kojoj će Srbija omogućiti Prištini stolicu u UN, a zauzvrat dobiti još četiri godine diktature Aleksandra Vučića. Stolica Kosova u UN je opasan presedan i bojim se da se ne bi stalo na tome, nego da će se otvoriti serija novih pitanja – rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao da Zapad zna do koje je mere Vučiću stalo da ostane na vlasti i da je “spreman na sve”, pa će mu zbog toga ispostaviti vrlo visoku cenu – potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.