VUČIĆ O DIJALOGU: “Izašao sam predlogom za Kosovo znajući da ću politički da platim glavom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je "suštinski" dijalog sa predstavnicima Prištine danas "dalji nego ikada" i dodao da se plaši da "skoro nećemo videti nastavak tog dijaloga". 

Beta

Vućić je za televiziju Prva rekao i da ga “muči činjenica da u Srbiji ne razumemo šta se dešava na Kosovu”.

– Da ostavimo sve po strani i Albance i Zapad, niko nije u stanju da kaže šta su to naše crvene linije. Ne mislim da je samo mapa problem, tu je i zaštita naše imovine, crkve, hoće li se obezbediti prelazak administrativne linije sa ličnim kartama. Najveći problem je u tome da mi ne želimo da vidimo realnost a time sami sebi pravimo dodatne probleme. Valjda nam je lakše da zabijamo glavu u pesak kao noj – kazao je Vučić.

On je kazao da su medijski navodi o podeli teritorija “gluposti” i “puste želje” Albanaca koje je izmislila Priština i plasirala dalje preko svojih lobista.

Upitan da li smatra da su SAD danas spremne da podrže rešenje koje bi podrazumevalo podelu Kosova, Vučić je kazao da nikada nije čuo od američkih zvaničnika da Vašington podržava podelu.

Predsednik Srbije je dodao da je podsekretar Stejt departmenta Dejvid Hejl tokom nedavne posete Beogradu rekao da SAD podržavaju ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovu i da je važno nastaviti razgovore Beograda i Prištine kojih po Vučićevim rečima, danas nema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodaje da je predlog za kosovsko pitanje izneo “kada je stanje na Kosovu deset puta teže” nego u vreme Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića.

– Izašao sam sa svim tim znajući da ću za to da platim glavom politički i nemam nikakav problem – rekao je Vučić za televiziju Prva.

On je kazao da su Ćosić i Đinđić imali “mnogo više toga u rukama”, ali da su bili racionalni i razumeli šta se zbiva i nešto ponudili, a da su to Srbi “naravno s prezirom odbacili” iako su u tom trenutku možda imali i neko bolje rešenje.

– U vreme Ćosića mi smo imali našu policijsku i vojnu kontrolu na Kosovu, u vreme Đinđića nismo imali deklaraciju o nezavisnosti Kosova, nismo imali presudu Međunarodnog suda pravde, nismo imali granicu na Jarinju i Brnjaku – kazao je Vučić.