VUČIĆ O DOGAĐAJIMA NA GAZIVODAMA: “Ko još ide na kafu sa 120 dugih cevi? Skupa ta kafa”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je današnjim potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir, ali je pozvao Srbe da budu mirni i da se Srbi iz Zubinog potoka povuku sa barikada.

Beta

– Pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste zajedno sa jednim delom medjunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje – rekao je Vučić večeras na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je pozvao Srbe da budu mirni, i zamolio stanovnike Zubinog potoka da napuste barikade.

– Molim ih da i u buduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno – rekao je Vučić.

On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma – Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

Vučić je kazao da će rukovodstvo Srbije morati na neki način da razgovara sa albanskom stranom.

– Mi ćemo neku formu razgovora imati i u budućnosti, jer i sa ovakvim provokatorima moramo da razgovaramo. U kojoj formi ostavite to rukovodstvu u Srbiji – rekao je Vučić.

On je rekao da reakciju Evropske unije ne bi komentarisao i pitao od čega da se srpska strana uzdrži, ako je već EU pozvala na uzdržanost obe strane.

– Od čega da se uzdržimo? Šta smo to uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu. Jel to bio greh Srbije? Šta smo to uradili Albancima bilo gde? Čime smo ih naterali da dodju da gaze sve sporazume koje smo napravili? Od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja ako možete – rekao je Vučić.

On je dodao da je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jansom Stoltenbergom i da su se “javljali Amerikanci”.

– Ove ostale nismo mogli da dobijemo, jer mi u medjuvremenu moramo da se uzdržimo – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima na jezero Gazivode došlo je izmedju 110 i 130 pripadnika tri različite specijalne jedinice policije Kosova, svi su bili Albanci, a bilo je najmanje 12 snajperista na brdima oko jezera Gazivode, i kako je dodao niko nije kontaktirao regionalnog komandira za Sever, koji je Srbin.

– Oni nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije sa dugim cevima. Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni, svih 110-130 pripadnika bili su albanske nacionalnosti i nisu imali veze sa regionalnom komandom koju vodi lice srpske nacionalnosti – rekao je Vučić.

On je rekao da ne veruje da je neko iz ličnih političkih interesa spreman da rizikuje mir izmedju dva naroda, da ne veruje da postoji “takva budala na svetu” i prokomentarisao da su i albanski i pojedini srpski mediji odlazak predsednika Kosova Hašima Tačija na Gazivode predstavili kao “odlazak na kafu”.

– Ko još ide na kafu sa 120 dugih cevi? Skupa ta kafa – rekao je Vučić.

On je rekao i da ga mnogi pitaju zbog čega nije hteo da se sastane sa Tačijem u Briselu i zašto nije išao na generalnu skupštinu UN u Njujorku, i ponovio da je njegovo pitanje: “O čemu da razgovaramo”.