VUČIĆ O KOSOVU: “U Srbiji se mnogi sve vreme prave pomalo BLESAVI kao da ne znaju o čemu se radi”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

Beta

“Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A za to da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa, sledeći samo ultimatume, da to prihvati”, rekao je Vučić u intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li će on biti političar koji će priznati Kosovo.

On je ocenio da se mnogi u Srbiji “sve vreme prave pomalo blesavi kao da ne znaju o čemu se radi” kada se priča o Kosovu i dodao da Srbija ne može da promeni odluku SAD o priznanju nezavisnosti Kosova, ali je negirao da to znači da Srbija treba da prizna Kosovo.

“Ne znači to. To znači da mi moramo da se borimo, ali i da razumemo kakav je stav Amerike. Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, da je (američki predsednik Donald) Tramp promenio politiku. Oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promeniti. Ono što mi tražimo to je da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na KiM i najviše što možemo za Srbiju”, kazao je Vučić.

U intervjuu koji je Glasu Amerike dao tokom boravka u Njujorku, posle razgovara s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, zamenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, Vučić je rekao da je od američkih zvaničnika čuo da se Vašington zalaže za ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije od njihovog uvođenja.

“Jer to je ne samo protivpravna mera, već je suprotna međunarodnom javnom pravu, civilizacijskim normama i onome na čemu Amerika počiva, a to je slobodno tržište, slobodan protok robe, kapitala, usluga, onoga na čemu počiva moderan svet. Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak (na Kosovo da ukine takse), uveren sam da može. Da li će to biti slučaj – mislim da sad svi čekaju raspisivanje i okončanje izbora u Prištini”, dodao je predsednik Srbije.

On je naveo da bi “snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga Beograda i Prištine” trebalo očekivati u decembru, po formiranju nove vlade u Prištini.

“Ja sam rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse, jer moraju da postoje elementarni uslovi i poverenje izmedju medjunarodne zajednice i svih nas da o nečemu možemo da razgovaramo i da se o tome dogovorimo. A ako vi uvodite takse na način na koji ste ih uveli, onda takvo poverenje apsolutno ne postoji”, rekao je Vučić.

Upitan da li je u SAD tražio podršku za svoju raniju ideju o razgraničenju Srba i Albanaca, Vučić je rekao da je “pozicija Amerike nešto drugačija” od evropskih zemalja.

“Ukazaću na te razlike izmedju Amerike i Evrope: Nemačka je posebno imala stav – nema razgraničenja, ali nećemo da pričamo o tome šta će biti kranji ishod, to će Srbima izvući tlo pod nogama i Srbi će sami hteti da se sklone iz pregovora što nikako ne želimo. Amerikanci su bili otvoreniji, oni su rekli – ne interesuje nas kakav je dogovor, nismo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i želeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja”, naveo je Vučić.

On je rekao i da očekuje “veoma teške pritiske na Beograd” povodom Kosova.

“Neće nam biti lako, ali borićemo se. Treba da razumemo da naši pusti snovi nemaju veze sa realnošću. Znam da ne smem da ugrozim odnose Srbije i SAD, i neću, znam koliko sam kao pojedinac mali i koliko je Srbija mala u odnosu na SAD. Srbiju volim svim srcem, a Ameriku poštujem kao veliku i najveću silu. A Srbiju volim i za Srbiju se borim i znam šta je za Srbiju katastrofa. Svaki rat, svaki sukob, svako poniženje, sve to je za Srbiju katasatrofa i sve to sam rekao našim sagovornicima”, kazao je srpski predsednik.

On je dodao da Amerikanci znaju da je on čovek “za kojeg kompromis nije poraz, koji je racionalan i koji za svoju zemlju i narod izvlači najviše, čovek kog više interesuje Srbija nego sopstvena politička budućnost”.

“I zato razgovaraju sa mnom i zato sa različitih strana možete da čujete, iako je ranije bilo ‘ne možemo Vučiću da garantujemo ulazak u Evropu 2025. godine’, sad ćete na više mesta da čujete. Naša situacija u ovom trenutku je teška, ali za neke stvari za koje su nam ranije govorili da ne možemo da ih dobijemo, već danas sam siguran da možemo da dobijemo. Da li je to nešto što je blizu naših snova ili nečega što bismo mi želeli – ne, svetlosnim miljama je daleko. Ali, da li je nešto više u odnosu na ono što nam je ponuđeno pre 7,8 godina – da, nešto je više”, naveo je Vučić.