On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ponovio da želi da veruje da će se cela situacija završiti mirno, da će Srbija dati svoj pun doprinos “smirivanju strasti”, kao i da se nada da će neka od evropskih sila “imati snagu i volju da smiri” vlasti u Prištini.

Uprkos tome, izrazio je bojazan da će Priština u ovom slučaju “ići do kraja, iako će ceo svet biti protiv njih” i da ga brine to što se se, umesto pregovora, “neko još dublje ukopava u svoje rovove”.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ako se odluka o carinama ne povuče, Vučić je kazao da će posledice biti “katastrofalne i razorne po odnose u čitavom regionu”.

– Ovo nije pucanj u dijalog, ovo je mnogo više i opasnije od toga. Ovo je par ekselans politička mera, oni ni jedan svoj ekonomski cilj ne mogu da postignu na ovaj način. Zato su i (nedavno) smenili šefa Privredne komore Kosova, koji je ekonomista i koji bi se protivio ovakvim merama. Ekonomija tamo gde ne funkcioniše tržište – tu ekonomije nema, tu nema ničega – naveo je Vučić.

Dodao je i da Kosovo već sada očekuje povećanje cene hleba do 30 odsto, zbog čega su imali manji broj pekara koji se pobunio.

Takođe je naveo i da se neke države, poput Makedonije, “raduju” uvođenju carina, iako znaju da predstavljaju kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Po njegovim rečima, predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, igraju ulogu “dobrog i lošeg momka”, i da se tokom krize koja je nastala povodom uvećanja carina podnosi inicijativa Ustavnom sudu Kosova da se državna i društvena imovina srpskih opština ponovo oduzme, kao i da je u pripremi novi Zakon o zaštiti potrošača, koji će doneti nove ne-carinske namete na robu iz Srbije.

Vučić je kazao da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici “korektno” reagovali, da su protiv takve odluke i da je Evropa danas reagovala “snažnije i jasnije nego prošli put”.

– Da su pre deset dana, kada su uvedene carine od deset odsto, ovako ragovali, onda bi i ponašanje (Prištine) bilo drugačije – ocenio je Vučić.loading...