VUČIĆ O MERAMA PRIŠTINE: “Pregovori da, ali nismo pile sa glavom na panju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će Srbija pažljivo pratiti šta se dešava na Kosovu i čekati da Priština ukine svoje takse, a da ga ne interesuje da li će biti 10 odsto ili hiljadu odsto i da li će Priština uvoditi nove mere, jer su "prešli prag".

Beta/AP

– Moraće sve to da povuku i sve da se vrati u predjašnje stanje, da ne bude nikakvih taksi, a onda je Srbija spremna da razgovara – rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija raditi na daljem očuvanju mira, ali neće dopustiti “nove polazne pozicije u kojima će neko da Srbiji objasni kako je u redu da trči trku na sto metata i da pusti to što je neko već pretrčao četrdeset”.

– Nek se vrate na polaznu poziciju pa ćemo onda da trčimo i pokažemo da smo u stanju da ravnopravno učestvujemo a i da pobeđujemo – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština bi u dijalog pošto je formirala vojsku.

– Šta još treba da uradimo – da vam damo pola Vojvodine i pirotski okrug i da kažemo uvedite i tu vojsku pa da budete zadovoljni – rekao je Vučić.

Sve što su uradili, rekao je Vučić, suprotno je medjunarodnom pravu, duhu dijaloga i njihovim internim “ilegalnim pripisima”.

Vučić je rekao da sponzori Kosova zameraju Srbiji što radi na poništavanju priznanja nezavisnosti Kosova, jer je po njima “gaziti Srbiju dobro delo”.

– Srbija, valjda, po njima, u pregovorima treba da učestvuje kao pile koje donosi svoju glavu na panj, a svako kome padne na pamet tu glavu može da odseče i još da kaže da je to mnogo lepo i pametno što je to uradio – rekao je Vučić.