VUČIĆ O STATUSU KOSOVA: “Neću priznati nezavisnost u ovakvim granicama makar me srušili na ulici”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dok je predsednik neće priznati Kosovo pogotovo u ovakavim granicama, makar ga srušili na ulici.

Printscreen RTS

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) u emisiji “Upitnik” kazao da kompromis nije to da samo Srbija prizna nezavisnost Kosova, da je situacija za Srbiju izuzetno teška, kao i da je navikao na ulogu krivca. On je ocenio da je uspeo da “neke stvari vrati iz ćorsokaka” i vrati nešto što je “uveliko bilo izgubljeno”.

“Nalazimo se u užasno teškoj situaicji, hajde da se niko ne pravi lud u ovoj zemlji i oko nas, svi odlično sve razumeju, samo svima odgovara da izmisle nekog novog krivca”, rekao je Vučić i dodao da je bivša vlast bežala iz zemlje kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

On je kazao ideja razgraničenja odbijena, a da je niko nije ni čuo, kao i da je je odbijena uopšte ideja o bilo kakvom kompromisu i uspostavljanju pravedne granice izmedju Srba i Albanaca.

“Pojma nemam o čemu ćemo pričati”, rekao je Vučić o sastanku u Parizu početkom jula i dodao da će na taj sastanak ići sa stavom da je Srbija međunarodno priznata zemlja i da ne priznaje Kosovo.

Vučić je rekao da se dešava zamrznuti konflikt, da je to najgore stanje za Srbiju, da je on pokušao da uradi “nešto što je bilo najteže” i da u tome nije uspeo.

Vučić je rekao da još uvek razmišlja o kontramerama kosovskim taksama, da nije lako donositi takve odluke i da će sledeće nedelje imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

“Srbija nema pravo i ne može da odustane od evrointegracija, put u Evropu je put u društvo kojem želimo da pripadamo”, rekao je Vučić i dodao da je stvar EU da li hoće da prime Srbiju ili ne.

On je kazao da se nada da će uskoro biti objavljena imena ubica Olivera Ivanovića i da se traži još dokaznog materijala.

“Ja sam bio jedini koji je Oliveru pomagao i privatno i kao predsednik države”, rekao je Vučić.