– Ovo je uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis – kazao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gde je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da “Kosovo nije bilo ni blizu dve trećine glasova”.

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Vučić se zahvalio svim zemljama koje su pomogle Srbiji i dodao da će raditi na razvijanju boljih odnosa i prijateljstva sa njima.

– Ponosan sam na borbu svoju zemlje, na to što je jedan mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svetu, uspela da se izbori poritv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integirtet i nezavisnsot – kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

– Mi jesmo poboljšali svoju međunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu – dodao je Vučić.

Kosovo ranije danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Posle pauze, za prije Kosova je glasalo 68 protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.loading...