VUČIĆ OBJASNIO: “Evo zašto sam svečano stavio crvenu kravatu”

vučić
printscreen/youtube

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan rezultatima sastanaka sa MMF-om koji će 21. juna zvanično povećati procenu privrednog rasta Srbije na 2,5 odsto, što će biti najveći rast za Srbiju u poslednjih deset godina.

 

“Juče sam imao važan sastanak sa predstavncima MMF-a. Ti sastanci definišu našu budućnost, našu ekonomiju, privredni razvoj i životni standard. Svečano sam stavio crvenu kravatu jer će 21. da povećaju procenu rasta na 2,5 odsto”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je taj rast zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da je veoma zadovoljan zbog toga što to za građane znači veći standard i veće plate ako se sledeće godine nastave pozitivi ekonomski pokazatelji.

Vučić se zahvalio građanima na trudu i strpljenju, dodavši da je zadovoljan što je mogao da čuje reči o impresivnim rezulatima.

“Bilo je trpeljivosti, strpljenja i hrabrosti građana Srbije da uđu u teške reforme, nismo više na ivici ambisa jedna smo od perspektivnijih evropskih zemalja”, rekao je Vučić.

Želim da kažem – mala su nam primanja, male plate ali prvi put su prešle 400 evra, nadam se da će sledeće godine da dođu na 500 evra, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da ćemo morati da reševamo ubrzano probleme u javnim preduzećima. “Mislim da smo na dobrom putu, ali nam je potrebna pomoć cele nacije”.

“Ono što sam istakao je situaciju u EPS i tu ćemo imati dodatnih problema, ali verujem u snagu rukovodstva i da svi zaposleni umemo i uspemo da rešimo na najbolji način. Imaćemo i problema sa zakonom o lokalnoj samoupravi, ali je to jedna od reformskih stvari koja donosi uštedu. Da bismo mogli da razgovaramo o platama i penzijama. U septembru i oktobru ćemo pokrenuti pitanje plata i penzija s MMF”, rekao je premijer.

“Dublji džep će građani moći da osete. Uprkos najtežim poplavama, i drugim

problemima s kojima smo se suočavali, postigli smo te rezultate. Srbija će biti u udžbenicima zapada proučavana kao zemlja koja je s najboljim rezultatima prošla kroz… MMF”.

On je dodao da Srbija mora da privlači investitore u budućnosti i da je razgovarao sa predstavnicima Boša.

“Moramo da imamo svoj strateški pravac. Srbija svoju politiku ne menja, mi smo je strateški napravili takvom da najviše odgovara interesima Srbije. Srbija će nastaviti svoj evropski put, ali i odličnu saradnju s Rusijom, Kinom…i to je od velikog značaja jer govori o pouzdanosti, sigurnosti i bezbednosti ulaganja u našu zemlju. Naša politika je strateški dobro postavljenja i prati taj pravac koji donosi najbolje rezultate za građane Srbije”.

Važno je da budemo strogi prema sebi, naglasio je premijer.

Dodao je da istovremeno očuvana stabilnost u zemlji, što će biti jedan od najvažnijih ciljeva i nove vlade Srbije.

Misija MMF-a boravi Srbiji od 9. juna povodom četvrte i pete revizije tekućeg aranžmana, a planirano je da poseta traje do 21. juna.