Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da govori o odgovoru Evropske komisije na njegovo pismo, ali je naveo da poštuje Žan Klod Junkera.

 

Vučić je istakao da poštuje predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, ali da “ne podnosi lažne simetrije“.

– Neću ništa da kažem, jer Junkera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću ništa da govorim. Ne podnosim kada se sve poistovećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose – rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je to prećutano “ne zato što smo slabi, već zato što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti”.

– To je i odgovor na dileme zašto nećemo da odgovaramo ni Hrvatskoj, ni bilo kome drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je ‘šaka jada’, ne za nekog političara, i to smo prećutali – podsetio je.

On je zaključio da bi svakako najviše poena dobio “kada bi brutalno odgovorio”, ali neće, jer hoće da brine o budućnosti.

Da podsetimo, Vučić je Junkeru i visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu uputio pisma u kojima je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Junker je u odgovoru na to pismo naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države članice Unije u regionu.loading...