Žao mi je što Bakir Izetbegovic izmišlja da bilo ko iz Beograda preti Bosni i Hercegovini, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, prenosi "B92", a pišu agencije.

 

Vučić je ovo naveo u odgovoru na izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da BiH neće tolerisati pretnje iz Beograda.

Izetbegović o Vučićevoj izjavi: Iz Beograda prete da ćemo mi biti krivi za novu “spiralu nasilja”

“Kao predsednik vlade Srbije to nisam činio ni pre, ni za vreme, a ni posle bilo kakve izborne kampanje. Istina je samo jedna i potpuno nedvosmislena. Bakiru Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanja izricanja presude Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu, umesto za konačnim pomirenjem, on iznosi predlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima”, naveo je Vučić.

Kako je Vučić saopštio, “time je Bakir Izetbegović pretio Srbiji, a mi ćemo njegove pretnje tolerisati, jer ne znam šta bi bila alternativa. Pretpostavljam da je Bakir Izetbegović slučajno prenebregao činjenicu da se, pre svega, govorilo o političkom nasilju, što svakako jeste bila njegova najava revizije tužbe za genocid.”

“A što se tiče nasilja, sa ponosom ističem da se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja itekako kažnjavaju. Bilo bi dobro kad bi Bakir Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi. Makar oni za koje postoje živi svedoci da su ljudima vadili oči samo zato što su Srbi. To bi, siguran sam, bio dobar početak provođenja prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu. Srbija je u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama, i politizovanjem pojedinačnih slučajeva, krivca za sukobe neće tražiti ni u bošnjackom narodu, niti u bilo kom narodu sa prostora bivše Jugoslavije”, naveo je Vučić.