VUČIĆ OTKRIO POVRELJIVE PODATKE: “Uz preskoke sam prisluškivan pune 24 godine”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je de fakto "uz određene preskoke", pune 24 godine bio prisluškivan i praćen primenom različitih metoda. 

Beta

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je rekao da je ponosan što u zaključcima i analizama mera praćenja koje su prema njemu primenjivane, nikada nije dokazana njegova “neprijateljska” delatnost prema Srbiji.

– Odlukom Jovice Stanišića iz decembra 1995. godine počinju mere protiv mene i verovatno je Vojislav Šešelj u pravu kada je rekao da se to dešava posle njihovog povratka iz zatvora u Gnjilanu. Tad su me apostrofirali kao zagovornika rušenja ustavnog poretka, da sam sa Šešeljem i Tomislavom Nikolićem radio na organizovanju paravojnih formacija unutar stranke radi preuzimanja vlasti – kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, u pitanju je “čisto politička” odluka koja je dobila pravno utemeljenje tek marta 1996. godine.

– Mera kompletnog praćenja mojih komunikacija je ukinuta 13. decembra 2000. godine da bi u vreme vanrednog stanja posle ubistva Zorana Đinđića, tadašnji direktor BIA samostalno, bez odluke suda, doneo odluku da me prisluškuju zbog navodnih veza sa podzemljem. Više od pola mojih “kriminalnih” veza su telefonski razgovori sa Bojanom Pajtićem a ključna je veza sa Šešeljem koji mi je rekao kakvo saopštenje da objavimo povodom navoda o njegovim vezama sa kriminalcima – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je posle ukidanja vanrednog stanja nastavljeno praćenje komunikacija koje je imao sa diplomatskim predstavnicima među kojima je i tadašnji verenik njegove aktuelne savetnice za medije Suzane Vasiljević, koji je radio pri ambasadi Francuske, ali i veza koje je u to vreme imao sa sadašnjim predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, tada zaposlenim pri ambasadi Nemačke.

– Prateći njih znali su šta radim na spoljnopolitičkom planu i to je sve ok, nikad se nisam bunio protiv toga ali sam veoma ponosan što u svim njihovim belim knjigama i zaključcima do 2000. godine nije dokazana Vučićeva neprijateljska delatnost protiv Srbije. Isto se tumači i u novijem periodu, gde nisu došli do relevatnih saznanja u vezi sa atentatom na Đinđića. Tim je bio pokriven ceo spektar, a da formalno nisu vodili obradu nada mnom – naveo je Vučić.

Dodao je da se u vreme dok je bio koordinator službi bezbednosti, “nikada nisu pojavljivali u javnosti prisluškivani razgovori”.

– Ljudi moraju biti zaštićeni od tih stvari, ko smo mi da ugrožavamo bilo čija prava i da se njihovi razgovori pojavljuju u javnosti. Naši politički protivnici su krenuli da se bave tom temom ne znajući šta će. Mi za razliku od njih, ne prisluškujemo. Nikad nisam priluškivao, nemam ni čime i nikad nisam time bio fasciniran – dodao je predsednik Srbije.