VUČIĆ OTVORENO: Pitanje Kosova moramo da rešimo ŠTO PRE, Srbija ima DVA MOGUĆA PUTA”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da mali broj građana Srbije želi kompromisno rešenje za Kosovo, ali je i dodao da tajnih odluka o tom pitanju neće biti.

Aleksandar Vučić
BETA

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će narod dati konačnu odluku “ako do kakvog-takvog rešenja za Kosovo budemo mogli da dodjemo”.

– Dobro razumem raspoloženje naroda koji bi voleo da neko na sebe sam preuzme odgovornost i bude okrivljen za sve, a da niko drugi ne mora da pokaže odgovornost i ozbiljnost. Ja bih to odmah uradio ali to nije moguće po Ustavu Srbije i zato će odgovornost morati da pokažu svi građani – kazao je Vučić.

On je dodao da u slučaju da se dođe do bilo kakvog kompromisnog rešenja za Kosovo, pitanje na referendumu neće biti da li su građani za ulazak u EU uz dogovor sa Prištinom već će im biti omogućeno da se “vrlo jasno” izjasne o potencijalnom sporazumu do koga bi kako je rekao, “možda jednog dana mogli da dođemo”.

– Biću spreman da snosim konsekvence svestan kakva će odluka građana biti. Pokušaću da govorim istinu, ma koliko to da boli mene i ma koliko da bude katastrofalno po stranku koju vodim i politiku koju predstavljam, jer mislim da je to državnički pristup – kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da će Srbija, ukoliko se ikada bude pojavio sa predlogom rešenja za Kosovo, dobiti više nego što je bilo predviđeno bilo kojim drugim planom.

Predsednik Srbije izjavio je da je rešenje problema Kosova i Metohije neophodno što pre i da je potrebno izjašnjavanje i Srba i Albanaca o tome da li nam je potreban mir ili i dalje ubijanje za teritoriju.

– Moj stav je potpuno jasan i nedvosmilen rešenje problema nam je neophodno što pre. Pod jedan zato što nam je potreban dugotrajan mir izmedju Srba i Albanaca, rešenje koje bi značilo stvaranje neke vrste sigurnost bezbednosti za naše građane – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako je dodao, kada se postigne takva vrsta mira i dugoročne stabilnosti Srbija možemo potpuno da se posvetimo ekonomskom napretku zemlje i “nemamo otežavajuće faktore koji nam danas i čitav vek stoje na rukama i nogama i leđima i vratu”.

Kako je dodao, Srbija je insistirala na ZSO.

– Otkriću vam još jednu stvar. Naime, po Briselskom sporazumu, ZSO je ta koja predlaže komandanta regionalne policije za sever. ZSO predlaže četiri kandidata, od kojih Priština bira jednog. Mi danas to ne možemo da ostvarimo zato što nema ZSO, te nam komandanta regionalne policije postavlja Priština – rekao je Vučić.

Kako navodi, Srbiji ostaju dva moguća puta.

– Šta ostaje Srbima da učine u budućnosti? Dva moguća puta. Jedan put, pošto posle više od 1.930 dana Priština nije ispunila svoju obavezu, je da Srbi to sami preduzmu. Malo ko bi to mogao da im zabrani. Ukoliko bi to Srbi uradili, postoji opasnost od jednostranih akcija koje bi služile za konačan obračun Prištine sa severom. Upravo je zato naš savet Srbima na KiM da pažljivo pratimo dešavanja, da biramo poteze i da ne ugrožavamo bezbednost građana – rekao je on.