VUČIĆ PORUČUJE IZ BRISELA: “Nisam preterani optimista; borim se da imamo NEŠTO, ne NIŠTA!”

Vučić se sastao sa Tačijem uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Vučić
Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu i Metohiji, medju kojima da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, uz medjusobno poštovanje i garantovanje bezbednosti i sigurnosti gradjana.

To je veoma važna poruka za Srbe na Kosovu i Metohiji. To je veoma važna poruka za gradjane Srbije – rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije posle sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu.

On je kazao da je to važno jer postoje pitanja na koja nema odgovor.

Postavilo bi se pitanje: ‘Pa šta ako u toku leta neko krene da zauzima sever Kosova?’. Šta bi to bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu ‘Oluju’ ili ‘Bljesak’, kao što smo imali nekada. Politika Srbije mora da bude mnogo odgovornija od politike iz devedesetih i dvehiljaditih godina – kazao je Vučić.

Navodeći da se “moraju sačuvati Srbi na njihovim ognjištima”, Vučić je poručio da se istovremeno “ne sme dozvoliti da se dogadjaju tragedije”.

Obezbedili smo mir za naš narod, da niko ne gine – kazao je Vučić i istakao da je to “važna tekovina”.

S druge strane, kazao je Vučić, u Briselu se razgovaralo i o pokušaju da se usredsrede na dijalog i pokažu da mogu da razgovaraju i počnu s rešavanjem otvorenih problema.

Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima. Nisam preterani optimista, ali smo ta pitanja otvorili, što smatram veom važnim – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nadje rešenje, koje će biti racionalno, odnosno koje će odgovarati gradjanima Srbije i ukazati “respekt” i prema drugoj strani.

Naše je da sačuvamo mir i da gledamo da nešto izvučemo ni iz čega što nam je ostavljeno. To je ono što smo radili danas, što ćemo raditi ubuduće – kazao je Vučić i dodao da se bori da “imamo nešto”, a ne ništa.

Najavio je da će se “u narednom periodu prvo obratiti naciji” putem nacionalne televizije “kada bude video da li ima neke šanse da se napravi neka vrsta kompromisnog rešenja” koju neće potpisati, već sa kojom će “ići pred narod” da kaže da li to želi ili ne.

Ako to uopšte bude bilo moguće. Danas mi to ne izgleda tako… Boriću se za normalnu budućnost Srbije i regiona – kazao je Vučić i dodao da ne može sa sigurnošću reći kada će se obratiti naciji, ali da će to učiniti kada “u glavi bude imao sliku šta je to što je moguće, ako je uopšte moguće”.

Vučić je kazao da je danas u Briselu dogvoreno da se “dijalog intenzifikuje”.

Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd i kada ih vidite i kada ih ne vidite. Dolazićemo mi u Brisel češće, to je sasvim sigurno – kazao je on.

Istakao je da za bilo koji kompromis moraju biti uključene “sve velike sile sveta”, ako se srpski i albanski narod saglasale sa kompromisom, jer to niko ne može izvesti bez bolnih i dobrih stvari i za jedan i za drugi narod.

TAČI: Nisam naivan!

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini “bio teži nego što se može opisati”, ali da se radi o stogodišnjem problemu.

Nisam naivan da misli da ćemo odmah pronaći hitno i magično rešenje za budućnost – kazao je Tači nakon sastanka.

Rekao je da će sporazumom o normalizaciji odnosa obe strane dobiti mnogo, ali da je uplašen da će, ako ne postignu sporazum, izgubiti mnogo više, jer bi to štetilo evropskoj budućnosti zemalja, koje bi ostale izolovane.

Ne možemo ostati žrtve gorke prošlosti već treba da gledamo ka beneficijama za budućnost zemlje i naših gradjana – kazao je Tači.

Tači je rekao da su se sa Vučićem saglasili da se dijalog nastavi u pravcu postizanja konačnog rešenja, ali nije isključio mogućnost da do konačnog sporazuma ne dodje.