VUČIĆ PRIVODI KRAJU PISANJE EKSPOZEA: Imaće 180 strana a evo šta u njemu piše

Aleksandar Vučić
Beta

Mandatar Aleksandar Vučić privodi kraju pisanje ekspozea, koji će, kako saznaje "Blic“, imati oko 180 strana.

 

To znači da će Vučić čitati ekspoze pred poslanicima u Skupštini Srbije najmanje pet sati, odnosno najmanje sat duže nego što je to bio slučaj 2014. godine.

Mandatar za sastav nove vlade ovih dana obavlja drugi krug konsultacija s predstavnicima stranaka o tome kako ko vidi budućnost Srbije, kao i o idejama u vezi s tim. Međutim, ovi razgovori se vode iza zatvorenih vrata pa se još ne zna ko je sve imao priliku da izloži mandataru svoje predloge o prioritetima rada nove vlade.

Nakon prvog kruga konsultacija, koje su obavljene još početkom juna, Vučić je rekao da je čuo dosta različitih predloga.

“Neke od njih ću uzeti u razmatranje, neke prihvatiti, neke ne, neke ću uvrstiti u ekspoze, koji predstavlja program vlade”, rekao je Vučić.

Kako je “Blic“ već pisao, među deset ključnih stvari koje će se naći u Vučićevom ekspozeu nalaze se nova radna mesta i smanjenje nezaposlenosti, uravnotežen budžet i rešavanje problema iz prošlosti, zatim ulaganje u infrastrukturu i turizam, ali i pokretanje poljoprivrede.

Takođe, ono na šta će staviti poseban akcenat jeste i reforma obrazovnog sistema, novi plan za zdravstvenu zaštitu, borba protiv kriminala, korupcije i terorizma, očuvanje nacionalne bezbednost, ali i podrška onima kojima je pomoć najpotrebnija kroz pravedniji sistem socijalne zaštite. Put Srbije ka EU se podrazumeva, a neće se odustati ni od korenitih promena kako bi javni sektor bio efikasniji.

Međutim, zanimljivo je da se među deset tačaka Vučićevog programa nove vlade nisu našli reforma pravosuđa, mediji i stanje u sportu iako su problemi i tu evidentni, navodi “Blic”.

10 tačaka programa

1. Nova radna mesta

2. Uravnotežen budžet

3. Ulaganje u infrastrukturu i turizam

4. Pokretanje poljoprivrede

5. Reforma obrazovanja

6. Reforma zdravstva

7. Pravedno društvo

8. Efikasan javni sektor

9. Očuvanje bezbednosti zemlje

10. Put Srbije u EU