Vučić rezimira OI: “Za Tomu kažu da je baksuz, a za mene da nisam dao pare”

Vucic
Wikipedia.org

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će srpski sportisti koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u petak dobiti novčane nagrade.

 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da odgovara “raznim ološima koji vređaju naše olimpijce”.

– Želim da čestitam sportistima, to su njihovi rezultati i ja zato nisam bio na utakmicama i masovnim dočecima, jer nikada nisam hteo da se kitim tuđim perjem. Ja sam jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti. Ja sam rekao osam i toliko su osvojili. Zato što znamo koliko vrede i koliko je država uložila u te sportiste –  rekao je Vučić.

On je dodao da nije razumeo da li se našao među optuženima kada na početku takmičenja nije bilo osvojenih medalja.

– Nisam razumeo da li smo optuživani kad nije bilo medalje. Govorili su Toma je baksuz, Vučić nije dao pare, a kad su osvojili opet su usledile kritike. Kritikuju me kada odem u Moskvu – kažu vraća nas u 19. vek, kada odem u SAD onda sam izdajnik… – rekao je premijer.

– Ali ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to – rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara “raznom ološu”, koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

– Ne želim da odgovaram raznom ološu koji vređa naše olimpijce. Neći da odgovaram raznim ološima koji su se obrušili na Davora Štefaneka i Ivanu Španović. Alal vera, majstori – rekao je Vučić.

– Hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta – poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da je “ološima, bednicima i jadnicima nazvao sve one koji su brutalno vređali Ivanu Španović, Davora Štefaneka i Andriju Prlainovića”.

Premijer je rekao da će olimpijcima biti isplaćeno oko tri miliona evra.

– Želim da kažem da od kada sam premijer sve nagrade sportistima su isplaćene u rekordnom roku, roku od sedam dana. To nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima Srbije. Imamo dobro stanje finansija. Ja vam obećavam da će svim olimpijcima u petak biti isplaćen novac, ukupno oko tri miliona evra – kazao je Vučić.

On je dodao da su nagrade uvećane.

Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

– To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače – rekao je Vučić i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40.000 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30.000 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara mesečno za nacionalne penzije.

Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funkciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi.

Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije više od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulažu više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služilo za malverzacije.

– Uveli smo i to da visina članarine ne može za maloletne sportiste da bude veća od deset odsto od prosečne zarade u Srbiji – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u sistemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu.loading...