Vučić se obratio javnosti: “NE PREKIDAMO DIJALOG SA PRIŠTINOM, za vikend idem na Kosovo”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra ići na Kosovo i da će posetu početi obilaskom Gazivoda i Ekološkog centra na jezeru Gazivode.

Aleksandar Vučić
BETA

– Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da tamo se na najnormalniji način obratim ljudima i ukažem koliko je značajno jezero Gazivode ne samo za Srbe na severu i jugu nego i Albance na Kosovu i Metohiji – kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da ide na Kosovo sa konkretnim planovima ekonomskog napretka “za svakog običnog čoveka i za dobre domaćine”.

Upitan šta misli kako će reagovati Kosovo zbog posete Gazivodama, s obzirom da je ministar spoljnih poslova Kosova Badžet Pacoli rekao da mu nije dozvoljen odlazak tamo, predsednik Srbije je rekao da se nada da neće poslati policiju na njega.

– Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Uveren sam da mora da protekne sve na sasvim normalan način, nije ni u albanskom interesu da pokušaju da učine nešto što su učinili sa (direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju) Markom Đurićem. Niti sam spreman niti je moguće da dozvolim da bilo ko tako ponizi Srbiju – rekao je Vučić.

On je naveo i da predstavnici Kosova Evropi govore da je u redu da on dodje, dok Beogradu šalju poruke “ako dodješ proći ćeš kao Marko Djurić”.

Vučić je kazao i da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut i da bi prekidanje dijaloga bio neozbiljan i neodgovoran potez.

– Svakako ćemo morati da nastavimo razgovore jer ključna stvar je da sačuvamo mir – rekao je predsednik Srbije.

On je kazao i da nije bilo jednostavno doneti odluku, ali da njegova namera od početka nije bila da “huška Srbe na sukobe ili da trguje njihovom krvlju” već da se ponaša odgovorno i zagovara mir i rešenje problema i sukoba sa Albancima koji traju vekovima.

Vučić je naveo i da će “mnogo vode proteći i Savom i Dunavom i Ibrom” dok se dogovore sa Prištinom i ako se dogovore.

On se tokom obraćanja javnosti osvrnuo na situaciju prethodnih dana na Kosovu i zahtev da novi pregovarač sa Beogradom bude Fatmir Ljimaj na šta Srpska lista nije pristala.

On je rekao da Srpska lista nije htela to da podrži u Skupštini Kosova iz više razloga, medju kojima je najznačajniji optužba protiv Ljimaja za najteže zločine protiv srpskog naroda.

– Ti pritisci su bili toliko veliki da sam se i ja zapanjio. Tog dana sam na 50 telefonskih poziva odgovorio, i tražio sam u tim razgovorima samo da ne ukidaju pravo na demokratiju i drugačije mišljenje Srbima – rekao je Vučić i istakao da Srbi nisu želeli na taj način nikakvu destabilizaciju već samo da glasaju po sopstvenoj volji.loading...