VUČIĆ SE OBRATIO POVODOM ŠPIJUNSKE AFERE: Ambasadoru Rusije postavljeno samo jedno pitanje

Predsednik je istakao da je Srbija već dugi niz godina suočena sa snažnim delovanjem obaveštajnih aktivnosti brojnih zemalja. Nikada snažnije borićemo se za vojnu neutralnost, kaže predsednik.

Beta

Predsednik Srbije je na konferenciji u Predsedništvu Srbije rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila naša agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Snimak je sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Predsednik kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu oko 18 časova.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

– Naši pripadnici su primetili više lice koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz marke “audi”, oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli se kod parkirališta Kapetanija i otišli u pravcu pivnice “Crna ovca”. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu – objasnio je Vučić.

Dodao je da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnik izaslanika odbrane, više nije u našoj zemlji.

– Republika Srbija je u više navrata fotodokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti – rekao je Vučić.

“Bocan-Harčenka sam samo pitao zašto?” 

Politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo “zašto”.

Prethodno je u zgradi Predsedništva Srbije održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom moguće špijunske afere.