“VUČIĆ SE PRED PUTINOM PONAŠAO KAO ŠOJIĆ”: Jeremić najavljuje drugu fazu protesta protiv vlasti

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić veruje da je "potrebno da se svi učesnici protesta dogovore oko precizno arikulisane političke platforme".

– Stav Narodne stranke je da nipošto ne bi trebalo učestvovati na izborima pod ovakvim okolnostima, kao i da je neophodno bojkotovati rad od režima zarobljenih i zloupotrebljenih institucija, pre svega Narodne skupštine. Moramo u našim zahtevima biti ujedinjeni, kao građani, bez obzira da li smo politički aktivni ili ne – rekao je Jeremić za televiziju Naša.

Jeremić je podsetio da se Narodna stranka zalaže za lustraciju, zakon o poreklu imovine i uvođenje specijalnog tužilaštva za visoku korupciju, kao i za najstrožije kazne za sve koji su zloupotrebili službene položaje i bavili se kriminalnim aktivnostima.

Jeremić, koji je bio i ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Generalne skupštine UN, ocenio je da nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na međunarodnoj pozornici “sve više poprima oblik televizijske sapunice u žanru urnebesne parodije”, i da je ponašanje Vučića prema Vladimiru Putinu tokom njegove nedavne posete Beogradu bilo “degutantna kombinacija prostakluka i servilnosti”.

– Vučić se u višesatnom prenosu na RTS-u pred Putinom ponašao kao Šojić – samo je još falilo da pokuša da ga odžepari. Pitanje je da li bi i sam Lane Gutović (poznati glumac koji glumi imaginarni lik Srećka Šojića) mogao da tako nešto ponovi pred kamerama – rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je “na otvaranje granica ka Albaniji izostala adekvatna diplomatska reakcija Srbije kroz zahtev za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN”, i poručio da je “to je samo još jedan dokaz da ova vlast pitanje Kosova ne tretira van konteksta unutrašnjeg političkog marketinga”.

Predsednik Narodne stranke je, govoreći o šetnji građana povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, istakao da postoji senka sumnje nad državom o pozadini tog političkog ubistva, jer godinu dana nema gotovo nikakvog pomaka u istrazi.

– Ubijen je opozicioni lider nakon zverske harange koju je protiv njega vodio režim kroz svoje medije. Ko je za to odgovoran – uputio je pitanje vlastima Jeremić.