VUČIĆ SE SASTAO SA PATRIJARHOM i evo šta sada obojica kažu o SITUACIJI U CRNOJ GORI

Patrijarh Irinej ocenio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se u Crnoj Gori dešavaju "krupni dogadjaji" i da su Srbi tamo u velikom problemu ali da on smatra da stvari treba smirivati i naći rešenje koje bi bilo u interesu naroda i obe zemlje.

Beta

“Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije, i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je samostalna i pre, može da bude i danas, ali naši odnosi ne treba da se menjaju jer smo mi jedan narod. Danas postoje ljudi koji to negiraju i koji tvrde da su Crnogorci navodno poseban narod. Mi to prepuštamo njima, ali i istorija ima svoj sud”, rekao je Irinej nakon sastanka u Patrijaršiji.

Na pitanje kako će SPC reagovati ako dodje do oduzimanja crkava i manastira u Crnoj Gori, patrijarh je izjavio da se nada da to toga neće doći.

“Ja se nadam da će se razmisliti o svemu i da će se videti i reakcija naroda, koji je spreman da brani svoje svetinje, i verujem da do toga neće doći. U slučaju da dodje, ne znam kakve će sve rdjave posledice biti. Ali molim se Bogu da razum pobedi”, rekao je Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija.

“Uveren sam da niko u Crnoj Gori ne smatra da bi bilo dobro da zauzima manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo, a tu su nam mogućnosti ograničene, je da znanjem i strukom ukažemo svima u svetu o čemu se radi. Od Venecijanske komisije do mnogih drugih tela i organizacija i da pokažemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo, nema razlike”, rekao je on.