VUČIĆ SE ZAHVALIO ERDOGANU: “Turska prihvata svako rešenje do kojeg bismo došli sa Albancima”

Nakon susreta u Palati Srbije, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima kada je odlučila da prizna Kosovo, ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe ili drži pridike po tom pitanju. 

Beta

– Naši su interesi po tom pitanju i dalje različiti, ali mu hvala (turskom predsedniku) što je prihvatio da svako moguće rešenje do kojeg bi mi došli sa Albancima bude prihvatljivo i za Tursku – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su kosovski izbori potvrdili legitimitet političkih predstavnika Srba za pregovarački proces i da će Beograd sada sačekati formiranje nove Vlade.

– Čekaćemo formiranje nove Vlade i pregovaraćemo sa onima koje su Albanci izabrali. Da li će dogovor biti lak ili ne? Siguran sam da neće. Ali da li ću nastaviti da se trudim i da se nadam da će doći do kompromisa? U to ne treba imati nikakve sumnje – rekao je on.

Vučić je dodao da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima političkih struktura sa Zapada govorio rečenice koje je on izgovarao prilikom susreta, ali da to ne znači da će tako promeniti američku ili tursku odluku po pitanju Kosova.

– Oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima. I nismo im mi bliži nego Priština ili Sarajevo. Ja samo hoću da ne budemo dalji – rekao je on.

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu zbog posete, iako zna da je on “imao i važnija posla”, jer je time pokazao koliko je Turska ozbiljna zemlja i koliko pažnje posvećuje čitavom regionu.

– To ima ogroman uticaj i značaj, posebno sada kada je sve prilično trusno i gde jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu. I zato je ova poseta veoma značajna – rekao je Vučić.