Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

 

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednikom Odbora Bundestaga za odnose sa EU rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis, ali ne i za ucene i pretnje.

– Građani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rešenje – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zamrtnuti konflikt s Kosovom nije rešenje i da je potrebno postići kompromis.

– Šta je rešenje. Rešenje je da negiramo, da imamo zatvoreni konflikt i da čekamo bolje vreme… Koje bolje vreme – rekao Vučić na pitanje novinara o stavu SPC.

Vučić je rekao da veoma poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali da ne bi bilo razgovora ako bi se vlada držala stava crkve. On je rekao da poštuje stav Crkve, da je više puta pročitao saopštenje, ali da nije video šta je rešenje.

On je rekao da nema nikakvih iluzija da može da izgura nešto što građani Srbije neće.

– Svi govore o svetoj zemlji, samo niko neće da živi na svetoj zemlji – rekao je Vučić i dodao da je “neralno” da Albanci s Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji.

SPC je juče objavio poruku nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja “neotuđivi središnji deo Srbije”.

– Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pak pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti – navodi se u poruci Sabora SPC.

Dodaje se i da eventualna podela Kosova “ne bi bila ništa drugo do priznavanje nezavisne države Kosovo i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine”.loading...