Vučić “ZAUSTAVIO” VOZ: “Albanci ZVECKAJU ORUŽJEM i izazivaju SUKOB VELIKIH RAZMERA”

Vučić
screenshot

Premijer Aleksandar Vučić doneo je odluku da se voz koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavi u Raški da bi se izbegli sukobi. Naveo je da su Albanci želeli da izazovu sukob širih razmera i upozorio ih je da ne napadaju srpski narod jer Srbija to neće dozvoliti. Vučić je razgovarao sa Federikom Mogerini kojoj je preneo da je razočaran reakcijom EU. Sa situacijom će upoznati visoke svetske zvaničnike.

 

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare naveo da su Albanci hteli da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i time dovedu do velikih sukoba.

Vučić je rekao da je jutros u 8.30 iz Beograda krenuo putnički voz a ne tenk ili oklopno vozilo. Naveo je da je taj voz trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa zakonima svih zemalja sveta i standardima EU i u skladu sa slobodom kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga.

– Počele su da se događaju neverovatne stvari – naveo je premijer.  

Dodao je da su Albanci pokušali da miniraju prugu, ali da nisu bili sasvim sposobni da urade to na valjan način, pa su poslali jedinice sa dugim cevima sačinjene samo od Albanaca na Jarinje. Kaže da su Srbi, kada su to videli, okružili jedinicu iz Lužana.

Vučić je naveo da je potom mimo odobrenja poslato 17 blindiranih oklopnih vozila tipa “kobra” sa specijalnim jedinicam ROSU sa željom da večeras počne sukob širih razmera.

– Moja odluka je bila u tom trenutku i njom se ponosim, da zaustavim naš voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi, da bismo izbegli sukobe i pokazali svima da želimo mir – rekao je premijer Vučić.

Istakao je da je razgovaro sa Federikom Mogerini i da joj je rekao koliko je razočaran reakcijom EU po tom pitanju. Kako je naveo, večeras će sa situacijom upoznati rukovodstvo Ruske federacije a sutra i rukovodstvo Kine.  

Takođe, rekao je da će večeras ili sutra razgovarati i sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom kako bi ga upoznao sa “ratnim igrama koje je Priština pripremala“. Vučić je rekao i da nije siguran da za to nisu imali nečiji blagoslov.

Predsednik vlade Srbije upozorio je kosovske Albance da ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Ovo je moje poslednje upozorenje, poziv Albancima da ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvoliti – rekao je premijer.

Dodao je da nikome ne preti, već da moli Albance da se ponašaju odgovorno, jer je u svačijem interesu da se očuva mir.