VUČIĆ: Zauzeću se za Valjevsku Gračanicu čim dobijem zeleno svetlo od patrijarha Irineja

valjevska gračanica
Facebook.com

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da mu treba samo dozvola patrijarha da se zauzme za crkvu Valjevska Gračanica.

 

“Sve sam spreman da promenim i spreman sam da to zaustavim, ne morate da vičete, samo mi treba zeleno svetlo od patrijarha Irineja”, rekao je Vučić obraćajući se nekolicini građana Valjeva, koji su, tokom njegovog obraćanja povodom obnove medicinske škole u tom gradu, dovikivali protestujući zbog potapanja Gračanice.

On je rekao da nije istina da je nebriga države dovela do potapanja Gračanice, već da je to decenijski problem.

Naglasio je da je patrijarh zadužen za to pitanje.

“Onog sekunda kad nam patrijarh to potvrdi, mi ćemo promeniti ono što možemo, ali plašim se da niste potpuno u pravu”, poručio je Vučić građanima, naglasivši da niko ne može da govori da se uništavaju srpske crkve i manastiri.

 Nekolicina građana držala je transparente na kojima je pisalo: “Beograd na vodi, Gračanica pod vodom” i “Ispraznite kobnu branu”.

Valjevska Gračanica potopljena je zbog punjenja brane Rovni, a ugovor o razmeni nepokretnosti između SPC i JP “Kolubara” postignut je pre 30 godina, 1986.

U međuvremenu je JP “Kolubara” izgradila drugu crkvu u koju su izmešteni ikonostas, ikone i svi predmeti iz stare crkve, što je predviđeno ugovorom.

Patrijarh je početkom marta izjavio da je dogovoreno da “ta svetinja bude potopljena i premeštena na drugo mesto, ali je narod navikao na tu svetinju i teško se miri s tim”.