Ako ste ikada poželeli da se nađete u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to za kafanskim stolom, želja će vam biti ispunjena u jednom restoranu na Banovom brdu. Ako pak želite da ga nešto pitate, i to je moguće, mada se ne može sa sigurnošću garantovati da će vas on čuti!

 

Prefinjeni ambijent ugostiteljskog objekta “Čukarički san” stvoren je od svega što bi moglo da čini jednu tradicionalnu srpsku kafanu – zidove krase umetničke slike i različiti motivi iz domaće etnografije, a od ranog jutra salom odjekuje stara narodna pesma i dominiraju stolovi sa prepoznatljivim kariranim stolnjacima.

Ipak, autentični kafanski ambijent koji se sve ređe sreće u domaćem ugostiteljstvu na trenutak prekida jedan gost. I to onaj najviđeniji! Zaparavo, pre bi se moglo reći da je on ovde domaćin, s obzirom da sedi za glavnim stolom i prisutan je u sali čak i posle fajronta!

Skulptura predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, od nedavno se nalazi u poznatoj beogradskoj kafani “Čukarički san”. 

 

Vlasnik ugostiteljskog objekta gospodin Zvezdan Pejović kaže da se na ovakav potez odlučio isključivo iz marketinških motiva.

S obzirom na sve težu situaciju u ugostiteljstvu, dugo sam razmišljao kako da privučem narod, da što više dolazi. Ono što vidim na licima gostiju koji prvi put vide skulpturu Aleksandra Vučića je šok. I ono što sam primetio jeste da ko god dođe slika se. Ipak, prilikom fotografisanja važe određena pravila, a tiču se pristojnog ponašanja. Narodu svašta pada na pamet, jer neko ga podržava, neko ne, a ja gledam da sve ipak protekne dostojanstveno i na visokom nivou. Predsednik je dobio centralno mesto u mojoj kafani – sa osmehom objašnjava za Dnevno.rs Zvezdan Pajović. 

 

Skulptura je napravljena od gipsa i delo je akademske vajarke i doktoranta na Fakultetu likovnih umetnosti Marije Jovanović. 

– Izrada skulpture je trajala od oktobra prošle godine pa sve do marta. Delo je ručni rad, pravi unikat. Kada sam posetio vajarku tokom izrade, ceo atelje u kome je skulptura rađena bio je oblepljen slikama predsednika. Primetio sam da je vodila računa o svakom detalju. U početku se nije moglo razaznati kako će izgledati, ali kada sam video završenu skulpturu čestitao sam joj – navodi Pejović.

Vlasnik restorana otkrio nam je i neke nove ideje kada je reč o uređenju enterijera.

Rekao sam Mariji da ćemo za svakim stolom imati po jednog srpskog političara, naravno ako ovo što smo uradili postigne zacrtani efekat. Imam ambiciju da u svoju kafanu dovedem sve relevantne političare, a pogotovo one koji vole kafanu i dobar provod. Ipak, za mene je najveći ambasador naše zemlje Novak Đoković, a voleo bih da “dođu” i slavni srpski pisci i umetnici, pa da svaki sto ima svog domaćina. Mnoge znamenite ljude u šali spomenemo, ali je aktuelni šef države trenutno najintrigantnija ličnost koja privlači pažnju javnosti – navodi naš domaćin.

 

Izrada jedne ovakve skulpture nije jeftina, ali je ponuda autorke bila više nego korektna.

– Pojedini umetnici su mi tražili i do 10.000 evra u nekim preliminarnim razgovorima. Na kraju sam imao ludu sreću jer sam upoznao Mariju koja je pristala da napravi remek-delo i to za razumnu svotu. Kada je došao red na odevanje to je bio moj posao, ali sam se konsultovao sa umetnicom i poznanicima. Predsednik se najčešće pojavljuje u teget odelu, a želeli smo da ispoštujemo i državne simbole, pa prilikom sklapanja boja dominiraju crvena, plava i bela – navodi Pejović i najavljuje svoju marketinšku kampanju.

Gosti njegovog restorana bez obzira na političke afinitete moći će da sednu, obeduju i dobro se provedu u prisustvu predsednika Srbije. Kaže, ne bavi se politikom već ugostiteljstvom. A u kafanu, zna se – svi su pozvani!