VUČIĆEV PLAN DO 2025. GODINE: Prosečna plata 900 evra, penzije između 430 i 440 evra i još mnogo toga drugog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sprovodjenjem programa investicionih projekata "Srbija 2025" prosečna plata na kraju 2025. godine biti 900 evra, a penzija izmedju 430 i 440 evra.

BETA PHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Na predstavljanju tog investicionog projekta u Beogradu, Vučić je rekao da će Srbija do 2025. godine održati stabilan kurs evra koji će, kako je kazao, ostati između 117 i 120 dinara po jednom evru, kako je to od 2012. godine.

Taj plan, ocenio je, ostvariv je uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od četiri odsto, koji predstavlja, kako je naveo, konzervativno tumačenje projekcije rasta i dodao da je Svetska banka istakla da je moguće da Srbija ostvari rast BDP-a i do sedam odsto.

“Naš cilj pre svega je da ljudi u Srbiji žive bolje. Radićemo da dramatično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz zemlje. Sve ovo radimo zbog toga da bismo imali budućnost”, kazao je Vučić.

Rekao je da će penzioneri sa najavljenom prosečnom penzijom od 440 evra u 2025. godini živeti od 70 do 80 odsto bolje nego sa današnjih 225 evra. Istakao je da zbog toga javni dug Srbije ne sme da se povećava i da udeo penzija u BDP-u neće prelaziti 13 odsto.

Kako je najavio, budžet Srbije za 2024. godinu iznosiće 14 milijardi, a budžet za 2025. godinu biće vredan 17 milijardi evra.

Govoreći o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, što je povezano sa razvojem turizma, Vučić je izjavio da je “veliki novac” predvidjen za izgradnju nacionalnog stadiona u Beogradu i izgradnju stadiona u Subotici, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

“Radićemo i dvoranu sportskog društva ‘Radnički’ na Vračaru, nacionalni odbojkaški centar u Beogradu, multifunkcionalnu dvoranu u Košutnjaku, košarkaški nacionalni trening centar, kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji, streljanu u Boru, zatvoreni bazen u Kraljevu”, kazao je predsednik Srbije.