VUČIĆEV PREDLOG: Ulica Brane Crnčevića u Beogradu?

brana
printscreen/youtube.com

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić podneo je predlog Skupštini grada da se jedna ulica u Beogradu nazove po pesniku Brani Crnčeviću.

 

Vučić je predlog podneo lično, prošle sedmice u svojstvu građanina.

U obrazloženju predloga, koje su objavile “Večernje novosti”, naveo je da je Brana Crnčević sabesednik od autoriteta, vrstan aforističar, duhovit i intrigantan pesnik, koji nas je zadužio svojim perom i delom.

“Pored zavidne spisateljske karijere, za vreme za koje je ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpske književnosti, Brani Crnčeviću nije bio stran ni društveni angažman…Izvesno je da je Crnčević na jedinstven način – nesvodiv na puki društveni angažman intelektialca – bio akter i svedok širih društvenih, političkih i istorijskih zbivanja”, naveo je Vučić.

Vučić ističe da je Crnčević zadužio srpsko društvo perom i delom, iskrenošću i pravdoljubivošću, a još za života, kako je dodao, svrstan je u red besmrtnih aktera književne umetnosti, kao i niz odgovornih i uvek budnih čuvara srpske tradicije i duhovnosti.

Kako se dodaje u obrazloženju mandatara Vučića, Crnčević je bio više od pisca, značajniji od angažovanih intelekrualaca, čiju reč i misao gotovo nikada nije dočekivala ravnodušnost.

Vučić podseća i da je Crnčević upamćen kao blizak prijatelj najvažnijih političkih ličnosti našeg vremena, kao akter u političkom, društvenom i partijskom životu, pa čak i u radu ili nastajanju najdominantnijih političkih partija savremene Srbije, među kojima SPS, SRS i SNS.

U obrazloženju predloga mandatar Vučić umesto zaključka citira samog Crnčevića, koji je, kako navodi, jednom prilikom pokazao kako se na jednom mestu i u formi intervjua mogu sudariti vredna literatura i plodan društveni angažman.

“Poezija mi pomaže da razumem politiku na svoj način. Pod Brozom sam pevao o Srbiji:

Poslednja si moja sinagoga
moj poslednji Petrovgrad i Rim.
S Tobom možda, mogu i bez Boga.
A bez Tebe ne mogu ni s njim.
I danas, čista srca, potpisujem tu pesmu”.