ZA ČIST VAZDUH – Ministarstvo zaštite životne sredine kreće u pošumljavanje Srbije (VIDEO)

Privatna arhiva

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor kompanije Meridian Vuk Dinčić potpisali su danas Memorandum o saradnji, na osnovu kojeg će domaća kompanija u naredne tri godine novčanim sredstvima i donacijama u vidu mladih sadnica aktivno pošumljavati celu zemlju sa ciljem unapređenja kvaliteta vazduha i javnog zdravlja.

Time je i formalno otpočeo veliki ekološki projekat koji kompanija sprovodi iz oblasti zaštite životne sredine, a već u uvodnoj fazi Meridian će donirati više od 1.000 mladih sadnica lokalnim samoupravama u Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Beloj Crkvi i Bačkoj Palanci.

Kompanija će donirati i značajna finansijska sredstva lokalnim samoupravama za potrebe planskog uređenja zemljišta i terena na kojima će „nicati“ kiseonik za buduće generacije.

Zahvalila bih kompaniji Meridian na društvenoj odgovornosti, zato što želi da ulaže u zaštitu životne sredine i učestvuje u važnim procesima za ovu oblast. Ovo je prvi korak u našoj zajedničkoj borbi za bolji kvalitet vazduha. U resoru koji vodim intenzivno radimo na više koloseka, a pored smanjenja aerozagađenja, unapređujemo i sistem upravljanja čvrstim otpadom i tretmanu otpadnih voda, a radimo i na očuvanju voda, zemljišta itd. – rekla je ministarka Irena Vujović, i dodala:

Za početak, sprovešćemo veliku akciju pošumljavanja u pet opština u kojima posluje i kompanija Meridian, a koja je za ovu akciju odvojila značajna sredstva. Akcije ćemo sprovoditi u Beloj crkvi, Bačkoj Palanci, Kikindi, Novom Sadu i Subotici. Svaka opština je rekla koje su im lokacije i vrste sadnica važne, kao i koje su im količine potrebne, a kompanija Meridian je svima izašla u susret – rekla je ministarka i zahvalila kompaniji na izuzetnoj saradnji.

Nastavljajući seriju društveno odgovornih projekata i aktivnosti koje se gotovo dve godine ne zaustavljaju niti jednog jedinog dana, zaposleni u kompaniji Meridian, koja osim u Srbiji i regionu, posluje na više od 30 zahtevnih tržišta EU i sveta, pokreću projekat „zasađivanja kiseonika“ za buduće generacije. Šume, pluća naše planete, u procesu su nestajanja širom sveta, kako zbog prirodnih katastrofa, tako i zbog nemara i sebičnosti nas samih. Zasađivanje novih stabala jedini je način da se prirodi zahvalimo što nam je podarila život, a našu zemlju učinimo zdravom za buduće generacije.