ZA DAN RAST OD DESET PROCENATA: Crne prognoze za POSKUPLJENJE NAFTE – ako se nastavi biće…

Pre desetak dana cene naftnih derivata bile su u padu i išle su do nivoa i ispod 100 dolara.

gorivo
pixabay.com

Cena nafte od jutros je u velikom porastu.

Vrednost barela na londonskom tržištu jutros je skočila na 118 dolara, dok je cena na američkom tržištu 114 dolara po barelu.

To je rast od oko 10 odsto u odnosu na juče.

Pre desetak dana cene naftnih derivata bile su u padu i išle su do nivoa i ispod 100 dolara.

Prethodno je barel vredeo 130 dolara, ali ova najviša vrednost trajala je jedan dan.

Ovakvom novom kretanju i rastu cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Nafta bi mogla biti skuplja i tri puta

Cena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu u slučaju zabrane ruskih isporuka, što je malo verovatan scenario, izjavio je juče potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

– U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki drugi kažu 500 dolara – rekao je Novak, prenosi Tass.

Prema njegovom mišljenju, Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruskih ugljovodonika jer je u ovom trenutku nemoguće da nadoknadi rusku naftu.

Novak je takođe rekao da će Rusija “ako ne bude drugog rešenja, diverzifikovati isporuke na azijska tržiša, koja beleže nadprosečan rast”.

Dodao je da je ruska vlada naložila da se razmotri da li treba menjati sadašnju izvoznu carinu na naftu u okviru fiskalnog manevra.

Već sam tražio da se preispita trenutna situacija, da se sagledaju sve dobre i loše strane da li treba da promenimo ili zadržimo sadašnji nivo izvozne carine na naftu. Pristup treba da bude veoma izbalansiran. Može doći do gubitaka u budžetu – rekao je Novak, prenosi Blic.