Za deda Đorđa sa Zejtinlika svi znaju, ali i Selomir već 30 GODINA ČUVA jednu drugu SRPSKU SVETINJU i to BESPLATNO

Među dobitnicima najznačajnijeg priznanja grada Niša, nagrade "11. januar" našao se ove godine i nekadašnji radnik Elektronske industrije Selomir Marković (74) koji kao volonter već tri tri decenije čuva spomenik na Čegru.

Printscreen

“Duže od mene jednu srpsku svetinju čuva samo Đorđe Mihajlović. To je naš čiča Đorđe koji čuva vojničko groblje Zejtinlik u Solunu”, rekao je Marković agenciji Beta.

On je kazao da je domaćin spomenika na Čegru postao 1989. godine, u vreme proslave 180 godina bitke u kojoj su hrabro poginuli sprski vojskovođa Stevan Sinđelić i 3.000 resavskih junaka.

“Tadašnji direktor Narodnog muzeja Bogomir Stanković me je zapazio kao dobrog govornika i predložio za domaćina kompleksa na Čegru. Od tada moja porodica i ja neprekidno brinemo o spomeniku i o čitavom kompleksu koji se prostire na dva hektara”, istakao je Marković.

Strašna cena slobode: Dan kada su lobanje postale TEMELJ SRPSKE NEZAVISNOSTI

Prema njegovim rečima, Čegar godišnje obiđe oko 20.000 posetilaca, tako da bi ove godine trebalo da dočeka šestohiljaditog gosta.

“Posetioce vodim pričom kroz bitku na Čegru, ali i kroz istoriju ovog kraja i srpsku istoriju. Sve đake i studente ispraćam rečima: “Ratujte knjigom, sportom, kulturom i nаukom, a kаd porаstete borite se protiv dvа nаjvećа srpskа neprijаteljа – srpske nesloge i bele kuge””, istakao je Marković.

Selomir Markovic – Nagrada “11.januar” from Jefimija Kocic on Vimeo.

On je kazao da je nagrada “11. januar” predstavlja krunu njegovog rada, a kako se nagrada sastoji i od novčanog dela od 100.000 dinara, to je prvi put da dobije neki novac iz budžeta grada.

“Moja sedmočlana porodica se izdržava od moje nevelike invalidske penzije i od toga što mi ponešto plate turističke agencije koje dovode turiste na Čegar. Od đaka i đačkih ekskurzija nikada nisam uzeo ni jedan dinar niti ću to ikada da uradim”, rekao je Marković.

Kako je kazao Marković, deo dobijene novčane nagrade daće unućićima, kojih ima troje, a ostatak nagrade će njegovoj porodici poslužiti da preživi do proleća dok turisti ponovo ne krenu na Čegar.