ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA: Dvogodišnja devojčica plutala jezerom, izvukli je u poslednjem trenutku!

Devojčica je plutala na delu Ade Ciganlije koji nije predviđen za kupanje, a nju je prva primetila slučajna prolaznica.

Ada Ciganlija
Beoinfo

Dvoipogodišnja devojčica umalo se utopila u subotu oko podneva na Adi Ciganliji, kada se nagutala vode u ograđenom bazenu za decu sa makiške strane Savskog jezera, gde je bila sa roditeljima, bratom i sestrom.

Incident se dogodio van kupačke zone, a dete, koje je već bilo poplavelo i beživotno plutalo, sa obale je primetila žena koja se sunčala u blizini. Ona je devojčicu iznela na plažu, a srećom, tu se zatekao lekar DZ “Novi Beograd” Miloš Jovanović koji je odmah primenio postupak reanimacije.

– Iznenadio me je vrisak i odmah sam pritrčao da pružim prvu pomoć. U jednom trenutku dete je povratilo i iskašljalo vodu i došlo je sebi. Posle desetak minuta stigla je i ekipa Hitne pomoći koja je devojčicu prevezla u Institut za majku i dete gde je smešteno na intenzivnu negu i oporavlja se – ispričao je Jovanović.

Kako lekar ističe, sve se brzo dogodilo, pa roditelji nisu stigli da pravovremeno odreaguju i dete izvuku iz vode pre nego što je počelo da se davi, pišu “Novosti”.

– Gospođa koja je primetila da se dete ne pomera u vodi mislila je da devojčica roni, a u gužvi i mutnoj vodi i plićaku teško je primetiti da nešto nije u redu. Bilo bi poželjno da spasioci patroliraju svim delovima jezera gde ima kupača – zaključio je Jovanović.

Kako su rekli iz JP “Ada Ciganlija”, incident se dogodio u udaljenom delu jezera na makiškoj strani, gde kupanje nije dozvoljeno budući da nema spasilaca, ni postavljene ograde.

– Da je bilo spasilaca svakako bi pritekli u pomoć, ali reč je o zoni u kojoj se posetioci mogu kupati samo na saopstvenu odgovornost – rekli su iz JP “Ada Ciganlija”.