Za nematerijalnu štetu i pretrpljenu duševnu bol Aleksinim roditeljima DVA miliona dinara

Aleksa Janković
Printscreen/Youtube

Bojanu i Dragani Janković, roditeljima Alekse (14) koji je pre pet godina izvršio samoubistvo, Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara

 

Tako je nepravosnažno presudio Osnovni sud u Nišu, na osnovu odštetnog zahteva zbog propusta koji su doveli do smrti malog Alekse.

 
Presuđeno je da škola Aleksinom ocu i majci na ime nematerijalne štete isplati po 350.000, a za pretrpljene duševne bolove po 425.000 dinara. Škola “Sreten Mladenović Mika” bi trebalo da plati i 429.000 dinara na ime sudskih troškova.

– Presuda je doneta 12. maja, a osnovna škola je zakonskom roku uložila žalbu na prvostepenu presudu – potvrđeno je “Novostima” u Osnovnom sudu u Nišu.

Nesrećni Aleksa je 10. maja 2011. godine skočio sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo, nakon što ga je sedmoro učenika duže od osam meseci fizički i verbalno zlostavljalo. O tome su roditelji obaveštavali direktorku, školskog psihologa, odeljenskog starešinu, školskog policajca, Crveni krst, policiju kao i Školsku upravu Niša.

Iako je više puta imao i fizičke i psihičke posledice, škola ništa nije preduzela da spreči vršnjačko nasilje.

Tako je utvrdio i Prekršajni sud u Nišu, koji je decembra 2012. izrekao maksimalne zakonske kazne ovoj školi i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski. Jer “nisu preduzeli propisane mere za sprečavanje dugotrajnog i brutalnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem”.

Kazna školi i direktorki

Škola je, bez ijedne olakšavajuće okolnosti, kažnjena sa 500.000 dinara, a direktorka sa 50.000 dinara zato što su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o prekršajima.loading...