ZA NOVOGODIŠNJU RASVETU DODATNIH 300 MILIONA: “Vesić da objasni zašto troškovi rastu”

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je danas zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da objavi analize ili istraživanja na osnovu kojih je zaključio da je grad Beograd "višestruko vratio sredstva" koje je prethodnih godina uložio u novogodišnju rasvetu.

Novogodišnja rasveta Beograda
beoinfo

Reagujući na izjavu Vesića u Večernjim novostima da će Beograd izdvojiti dodatnih 300 miliona dinara za nabavku i obnovu novogodišnje rasvete, Inicijativa je saopštila da je grad od 2014. godine do danas uložio skoro 500 miliona dinara u tu vrstu ukrasne rasvete i da su “troškovi iz godine u godinu rasli eksponencijalno”.

– Troškovi su rasli od oko tri miliona 2014. godine, do 204 miliona u 2017. godini. Ove godine troškovi će narasti na čak 340 miliona dinara, što je rekordan iznos koji će ukupna izdavanja za novogodišnju rasvetu u prethodne četiri godine popeti na oko 800 miliona dinara – navodi se u saopštenju.

U Inicijativi ocenjuju i da kupljena novogodišnja rasveta “ne čini ništa za gradski budžet”, da je svake godine sve skuplja, da se “nabavlja putem nameštenih tendera”, da uzrokuje neopravdano visoke troškove struje, kao i da je “postavljena tako da na nekim mestima ozbiljno ugrožava saobraćaj”.

U saopštenju se navodi da su direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničič, ekonomista Ljubomir Madžar i Zlatko Minić iz Transparentnost Srbja javno negirali povezanost broja turista i ostvarenih prihoda sa novogodišnjom rasvetom.

Oni podsećaju da je gradska uprava demantovala Vesićeve navode da je za vreme novogodišnjih praznika Beograd posetilo 130.000 turista i da je grad zaradio 30 miliona dinara, i da su još jednom ranije utvrdili da se zamenik gradonačelnika poziva na nepostojeće analize, “kada je govorio o prebacivanju upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorom sa opštinskih na gradsku upravu”.

Inicijativa Ne davimo Beograd je protiv JP “Javno osvetljenje” i odgovornih ljudi Gradske uprave i direktora firme “Keep light”, koja je dobijala tendere za novogodišnju rasvetu, podnela krivične prijave zbog nameštanja javnih nabavki za 2016. i 2017. godine, kao i krivičnu prijavu zbog nabavke jelke koja je koštala 10 miliona dinara, ali je tužilaštvo odbacilo sve krivične prijave.