Reagujući na izjavu Vesića u Večernjim novostima da će Beograd izdvojiti dodatnih 300 miliona dinara za nabavku i obnovu novogodišnje rasvete, Inicijativa je saopštila da je grad od 2014. godine do danas uložio skoro 500 miliona dinara u tu vrstu ukrasne rasvete i da su “troškovi iz godine u godinu rasli eksponencijalno”.

– Troškovi su rasli od oko tri miliona 2014. godine, do 204 miliona u 2017. godini. Ove godine troškovi će narasti na čak 340 miliona dinara, što je rekordan iznos koji će ukupna izdavanja za novogodišnju rasvetu u prethodne četiri godine popeti na oko 800 miliona dinara – navodi se u saopštenju.

U Inicijativi ocenjuju i da kupljena novogodišnja rasveta “ne čini ništa za gradski budžet”, da je svake godine sve skuplja, da se “nabavlja putem nameštenih tendera”, da uzrokuje neopravdano visoke troškove struje, kao i da je “postavljena tako da na nekim mestima ozbiljno ugrožava saobraćaj”.

U saopštenju se navodi da su direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničič, ekonomista Ljubomir Madžar i Zlatko Minić iz Transparentnost Srbja javno negirali povezanost broja turista i ostvarenih prihoda sa novogodišnjom rasvetom.

Oni podsećaju da je gradska uprava demantovala Vesićeve navode da je za vreme novogodišnjih praznika Beograd posetilo 130.000 turista i da je grad zaradio 30 miliona dinara, i da su još jednom ranije utvrdili da se zamenik gradonačelnika poziva na nepostojeće analize, “kada je govorio o prebacivanju upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorom sa opštinskih na gradsku upravu”.

Inicijativa Ne davimo Beograd je protiv JP “Javno osvetljenje” i odgovornih ljudi Gradske uprave i direktora firme “Keep light”, koja je dobijala tendere za novogodišnju rasvetu, podnela krivične prijave zbog nameštanja javnih nabavki za 2016. i 2017. godine, kao i krivičnu prijavu zbog nabavke jelke koja je koštala 10 miliona dinara, ali je tužilaštvo odbacilo sve krivične prijave.