Profesor sa Državnog univerziteta Oregon, Mas Sabramenijan, je tokom sprovođenja eksperimenata dizajniranih da stvore nove materijale za elektronsku industriju 2009. godine pukom srećom stvorio vibrantnu novu boju nazvanu YIMn blue koja će napokon postati dostupna umetnicima i proizvođačima.

 

Foto: Oregon state university

Ovo neverovatno otkriće stavilo je tačku na potragu koja je započela pre nekoliko hiljada godina i fascinirala maštu drevnih Egipćana, Han dinastije u Kini, Maja i mnogih drugih – čovečanstvo je napokon uspelo da stvori skoro savršeni pigment plave boje.

A sve se desilo potpuno slučajno.

Pigment je rezultat zagrevanja crnog mangan oksida i drugih hemikalija. Joni mangana apsorbuju zelene i crvene talasne dužine svetla stvarajući postojanu plavu boju koja ne bledi u ulju ili vodi.

„Osnovna struktura kristala koju smo koristili već je poznata, ali niko nikada nije razmišljao o tome da ih koristi u komercijalne svrhe, uključujući tu i pigmente“, izjavio je Sabramenijan.

Novi pigment sačinjen je od sastojaka koji nisu toksični, potpuno je bezbedan, trajan i izgleda predivno.

Ali to nije sve, novi pigment poseduje infracrvenu reflektivnost od oko 40 odsto – znatno više nego drugi pigmenti plave boje – i moguće ga je koristiti prilikom izrade krovnih materijala koji bi reflektovanjem svetlosti „hladili“ zgrade.