ZA PONOS DOMAĆINA I UŽIVANJE GOSTIJU: Šta sve može da se vidi i obiđe U BEOGRADU OVOG LETA?

Beograd iz vazduha
Wikipedia/Vlada Marinković

Starosedelac ste Beograda ili ste došli u veliki grad zbog studija, posla ili turistički na nekoliko dana? Rođeni Beograđani, koliko znate o svom gradu? Šta biste turistima prvo ispričali?

 

Ne čudi nimalo zašto većina mladih koja je došla na studije u Beograd više zna o prestonici nego oni koji su tu rođeni. Naime, u potrazi za boljim životom, znanjem, ali i poslom, mnogi ljudi iz unutrašnjosti dolaze baš u Beograd da se snalaze i pronađu način kako da dođu do uspeha.

Oni koji su došli samo trenutno, u obilazak, na odmor, produženi vikend, na jednu noć, a ne isplati im se da odsednu u hotelu, mogu pogledati šta to apartmani u Beogradu nude i po kojoj ceni. Naime, apartmani su različitih cena, jer mnogo je faktora koji na cenu utiču.

Kao što i sami već pretpostavljate, nećete isto platiti apartman u centru Beograda ili u Zemunu. Tako da se na vreme raspitajte gde želite da se smestite, koliko da platite i šta u toj ponudi sve ima.

Beograd – način života

Još je davno Momo Kapor rekao da je Beograd metafora, način života, pogled na svet. I zaista jeste tako. Zavisi samo od vas koliko ćete prihvatiti način života i svakodnevni ritam obaveza, kako ćete privatno uklopiti sa poslom i koliko ćete sebi dozvoliti da saznate, naučite i istražite o ovom gradu. A stvarno ima mnogo toga da se vidi, nauči i čuje.

Mnogi kažu da se najbolje jedan grad upozna tako što se obiđe pešice, tako da je preporuka da prošetate do mesta koja nisu mnogo udaljena, jer ćete se tako potpuno uklopiti u priču velikog grada. A priča i obilazak može da počne na nekoliko načina.

Ukoliko ste avanturističkog duha, ne sumnjamo da će vam samostalno upoznavanje i snalaženje sigurno prijati. Za one koji su manje skloni riziku, preporučuju se obilasci preko turističkih agencija ili pomoću naše turističke organizacije. Takođe, dostupan je i obilazak grada otvorenim autobusom, ali i krstarenje našim najvećim rekama.

Preporuke za rekreaciju i relaksaciju

 

Ukoliko ste se odlučili prvo da posetite Savsko jezero, poznatije kao Ada Ciganlija, sigurno ćete pronaći i neki rekreaciju koja će vam prijati. Omiljeno letovalište mnogih Beograđana u toplim danima pruža razne mogućnosti.

Pored brojnih kafića i sređene plaže, možete se odlučiti i za brojne sportove, jer su dostupni tereni za odbojku, fudbal i košarku, a za one koji vole da uživaju u golfu, mogu da posete terene za golf, kao i terene za američki fudbal. Avanturisti mogu da probaju bandži džamping, a oni koji ipak vole mir, vožnja pedalinom im može biti primamljiva. Za hedoniste ogromna je ponuda u restoranima i kafićima Ade Ciganlije, tako da za svakog ima ponešto.

Ako želite da pobegnete od vreve i gradske gužve, onda su parkovi idealno mesto za vas. Dva najomiljenija i najveća parka Beograda su svakako Topčider i Košutnjak. Staze za šetnju, teretane na otvorenom, ali i idealna mesta za piknik i roštilj omogućiće vama i vašem društvu savršeno mesto za beg od svakodnevnih pritisaka i ubrzanog tempa života.

Da li ste znali da je prvi park koji je sređen u Beogradu upravo Topčider? Vrtlari iz Češke su ovaj park uredili još 1831. godine, a danas se u ovom parku može posetiti Milošev konak. Svež vazduh i brojne staze za šetnju, ali i klupe za odmor samo su neki od razloga zašto treba da posetite ove parkove nedaleko od centra grada.

A za boeme, tu su najstarije kafane. Svaki Beograđanin prvo što će vam preporučiti da posetite to je Skadarlija. U samom centru grada nalazi se glavno mesto za sve boeme, jer je ovo upravo mesto najstarijih kafana u Beogradu. Kaldrma, izgled od davnina, živa muzika, dobra i ukusna hrana samo su neki od razloga zbog kojih je Skadarlija nezaobilazna za svakog turistu.

Kako god da se opredelite, da li ćete prvo na Adu, pa na Košutnjak i Topčider, a onda do Skadarlije, sigurno je da nećete pogrešiti, jer svako od ovih mesta pruža odmor i beg od stvarnosti.