ZA VEĆE PLATE I DOSTOJANSTVO: Održan praznični protest srpskih sindikalnih organizacija!

protest
print screen/twitter.com/Maja Ledjenac

Protest Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSS) i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, počeo je danas oko 11.30 na Trgu Nikole Pašića.

Sindikalci su poveli nekoliko stotina učesnika preko Dečanske, kraj Doma Omladine, iznad kojih se vijore zastave sindikata, kao i baloni, dok pištaljkama nadjačavaju muziku koja se pušta sa razglasa na kamionu.

Kod zgrade Predsedništva, demonstranti su pozdravili, kako kažu novi muzej u Beogradu, pošto tu više neće biti predsednik. Nastavili su u Kneza Miloša, a zatim i do zgrade Vlade.

Predstavnici su predali svoje zahteve – veće plate i dostojanstven rad, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nakon toga, učesnici protesta su se mirno razišli.

Učesnici su se opremili i transparentima kao što su “Da li se ovako radi u Evropi”, “Vratite nam našu fabriku”, “Dajte nam zarade”, “Podržimo našu decu, izađimo na ulice”, “Vreme je da napustite fabrike”.

Među okupljenima su i članovi Samostalnog sindikata “Frikom”, sindikata Nezavisnost “Imlek”, kao i Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi.

Takođe, kako javlja reporter “Blica”, potrest su podržali i članovi udruženja “Ne da(vi)mo Beograd”, predstavnici LGBT-a, kao i naučnici iz skupa Marš za nauku.

Dvadesetak nezadovoljnih naučnika okupilo se danas u 11 sati u beogradskom parku Manjež, odakle su krenuli u “Marš za nauku”.

– Na ulicama su studenti, radnici, prosveta, penzioneri, vaspitačice… naučnici ne smeju da izostanu. Mi smo intelektualni radnici i naš posao je kognitivno veoma iscrpljujuć, a uslovi rada očajni, budžet nam stagnira skoro čitavu deceniju! Borimo se svi za bolje, jer bez borbe i truda nikada nije bilo napretka – naveli su oni na Fejsbuk grupi “Marš za nauku Beograd”.

Prethodno su učesnici protesta “Protiv diktature”, ispred Doma Narodne skupštine organizovali Prvomajski uranak, pridružili su se takođe protestu reprezentativnih sindikata.loading...