ZABELEĆE SE CELA SRBIJA! Pred nama je snežni vikend, PAŠĆE I DO POLA METRA SNEGA

Danas će u Srbiji biti oblačno i hladno, u nižim predelima kiša i susnežica, na planinama sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača.

sneg
Foter/ Sheila in Moonducks / photo on flickr

Više padavina u centralnim i južnim krajevima Srbije. Vetar slab i umeren, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Pomoravlju povremeno jak, južnih i istočnih smerova.

U toku dana vetar će biti u skretanju na severni prvo u Vojvodini, a uveče i u ostalim krajevima. Ujutru temperatura od -2 do 3, tokom dana do 7 stepeni.

U Beogradu povremeno kiša, koja će uveče i tokom noći postepeno preći u sneg. Temperatura do 4 stepena.

Drugog dana vikenda zabeleće se gotovo cela Srbija, jedino će na severozapadu biti suvo. U nižim predelima pašće od pet do 25 centimetara snega, a na planinama istočne i jugoistočne Srbije može pasti i do pola metra snega.

U ponedeljak pretežno oblačno uz slabljenje i postepeni prestanak snega, samo se u Vojvodini očekuje delimično razvedravanje.

RHMZ izdao upozorenje

Republički hidro-meteorološki zavod izdao je upozorenje da će sneg padati na teritoriji cele zemlje i da će jaki snežni udari i oluja ponegde stvoriti snežne nanose.

Republički hidro-meteorološki zavod izdao je upozorenje da će sneg padati na teritoriji cele zemlje i da će jaki snežni udari i oluja ponegde stvoriti snežne nanose.

– U nižim predelima stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 centimetara, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlјe zadržati suvo. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa – naveli su.

Upaljen žuti meteoalarm

Žuti meteoalarm, koji znači da vreme može biti potencijalno opasno, upaljen je za zapdni i jugositočni deo, kao i za područje Kosova i Metohije, dok će narandžasti meteo alarm biti na nazi u jugozapadnom delu Srbije.

– Vreme može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike – napisano je na sajtu RHMZ.

Narandžasti alarm, koji je upaljen za jugozapadni deo zemlje, označava da je vreme opasno.

– Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – objašnjava RHMZ.

Sutra se pali crveni alarm

Crveni alarm, za koji se navodi da označava vrlo opasno vreme, biće upaljen sutra za područje istočne i jugoistočne Srbije,a zbog snega i vetra.

– Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi – napisano je u obaveštenju RHMZ.