ZABELEŽENE PRVE NEPRAVILNOSTI: Dupla evidencija na biračkom mestu, listići završili u pogrešnim kutijama

Cesid je zabeležio više nepravilnosti od otvaranja biračkih mesta jutros u sedam časova, kada su počeli parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Printscreen

Prema rečima Emilije Orestijević iz Cesida, nepravilnosti su podeljene u sedam kategorija, a kao grublje nepravilnosti navode vođenje paralelnih evidencija u Kuli i porodične glasanje na jednom biračkom mestu.

Posmatrači Cesida, koji su prisutni na 500 biračkih mesta u Srbiji, uočili su kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta i neorganizovanost biračkih odbora u vidu gužvi, loše postavljenih paravana.

Primećeni su i problemi sa kontrolnim listićem, koji ili nije ubačen na vreme ili nije uopšte ubačen u glasačku kutiju. Cesid navodi da su učestale i greške pri proceduri glasanja, tako da se ne proveravaju lične karte, ne nanosi sprej, ne proverava prst glasača UV lampom, ili se ovaj proces odvija nepropisnim redom.

Na 15 biračkih mesta uočeno je ubacivanje glasačkog listića u pogrešne kutije, pošto se na glasačkim mestima nalaze od dve do tri kutije, zavisno da li se održavaju i pokrajinski izbori. Cesid navodi da je na pet biračkih mesta primećeno da se listići ne savijaju kako treba prilikom ubacivanja u kutiju, tako da može da se vidi za koga je birač glasao.

Na jednom biračkom mestu desilo se porodično glasanje kada je jedan član porodice odlučivao u ime ostalih članova za koga će da glasaju, a u Kuli na jednom biračkom mestu je vođena paralelna evidencija glasača.loading...