Lekari u Kineskoj bolnici Wuxi u Đansu izvadili su pluća čoveku koji je preminuo zbog otkazivanja pluća, a video koji su snimili pogledalo je više od 25 miliona ljudi na društvenim mrežama.

Mnogi su komentarisali da se radi o najboljoj antipušačkoj kampanji, a bolnica je uz video postavila pitanje – Imate li još uvek hrabrosti da zapalite cigaretu?

Pacijent je pre smrti želeo da daruje organe, ali lekari su ubrzo uvideli da ih nikako ne mogu iskoristiti.

– Pacijent nije išao na CT pre smrti. Proglasili su moždanu smrt, a nedugo nakon toga njegova pluća su bila donirana. Kada smo ga otvorili, shvatili smo da organe ne možemo iskoristiti. Mi Kinezi volimo da pušimo. Bilo bi nepraktično reći da ne želimo da prihvatimo pluća svih pušača koji doniraju organe, ali postoje jasni standardi. Prihvatili bismo pluća mlađih od 60 godina, a prihvatljive su nam sitne infekcije i relativno uredan rendgenski nalaz. Ako je o takvim plućima reć, uradili bismo transplataciju – ističe doktor Čen objašnjavajući kakva pluća dolaze u obzir.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Ističu da je pacijent najverovatnije patio od plućnog emfizema – bolesti koja vodi do upale organa, kada pluća gube elastičnost, pa se time otežava disanje.