ZABORAVITE BRZ I LAK PRELAZ GRANICE: Evo kako izgleda proces prelaska HORGOŠA

Dnevno u proteklih sedam dana Horgoš pređe između 200 i 300 ljudi, koji dolaze uglavnom iz inostranstva gde su na privremenom radu, javlja dopisnik RTS-a sa Horgoša. Njih odmah sačeka granična sanitarna inspekcija, dežurni lekar koji svakom pojedinačno ispisuje rešenja o zdravstvenom nadzoru kako bi se uputili 14 dana u kućnu izolaciju.

Granični prelaz Horgoš
Printscreen/Youtube

Vlada Srbije usvojila je protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Srbiju, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Granicu prelaze uglavnom naši građani. Dnevno, proteklih sedam dana, pređe između 200 i 300 ljudi. Dolaze uglavnom iz inostranstva gde su na privremenom radu.

Ispred graničnog prelaza Horgoš je tridesetak naših automobila: oni ne mogu odmah da uđu, ne treba računati na brz i lak prelazak granice. 

Njih odmah sačeka granična sanitarna inspekcija, dežurni lekar koji svakom pojedinačno ispisuje rešenja o zdravstvenom nadzoru kako bi se uputili 14 dana u kućnu izolaciju.

Oni su i u obavezi da se jave u lokalni dom zdravlja, odnosno lokalni centar za javno zdravlje i tu se upućuju kod epidemiologa, na testiranje.

Sve se to može izbeći ukoliko neko ko dolazi iz inostarnstva poseduje pi-si-ar test negativan na koronavurus.

Kada sve to prođe, tek onda se odobrava ulazak u zemlju i tek tada predaju svoje pasoše na pregled graničnoj policiji, odnosno cariniku.

Što se tiče Mađarske i Srbije, naši građani koji su u daljini od 50 kilometara s jedne i s druge strane granice mogu nesmetano svaki dan da prelaze granicu na osnovu sporazuma između vlada dveju zemalja.

U Mađarsku ne možete turistički

U Mađarsku se veoma teško ulazi, ne može se turistički ići za sada, mogu samo oni građani koji su u tranzitu od 10 sati pre podne do 10 uveče na Horgošu i prelazu Reske može se ući u Mađarsku i posedujete sve papire koji su potrebni da dokažete da ste u tranzitu – meriće se temperatura.

Ne treba krenuti na put dok se detljano ne informišete u Ambasadi Mađarske u Beogradu ili u konzulatu u Subotici šta je sve potrebno od papira da biste ušli, odnosno prošli kroz Mađarsku.

Kada je u pitanju teretni saobraćaj, tu nema nikakvih problema – oko 600 kamiona svakodnevno što uđe u Srbiju što izađe iz Srbije.