ZABORAVITE NA AUTOMOBIL: Uskoro ćemo samo OVAKO IĆI NA ADU CIGANLIJU

Vreme
Beta

Gondola, čamac, bicikl ili pešačka pasarela ubuduće bi trebalo da budu jedini načini kojim može da se stigne na obale beogradskog mora.

 

Pored ovoga, Nacrt detaljne regulacije “Ada Ciganlija”, koji je od pre tri dana na uvidu javnosti, predviđa i mnogo novih sadržaja, ali i da će neki stari, kao što su golf tereni, morati da se izmeste.

Lice Savskog jezera promeniće se od samog prilaza, gde će pešaci prelaziti Savsku magistralu novom pasarelom, dok će biciklisti dobiti liftove do nje za oba smera, pišu Večernje novosti. 

POBESNELI SLON: Kada mu je ženku preoteo drugi mužjak, krenuo je u žestoku osvetu

Zabranjeno parkiralište na samoj Adi Ciganliji podrazumeva da će posetioci ostavljati automobile na već postojećem parkingu kod rampe, ali proširenog kapaciteta – ukupno 2.580 mesta. Njemu će se prilikom planirane rekonstrukcije Obrenovačkog puta pridružiti još 1.445 mesta duž ove saobraćajnice. 

Vezovi za čamce ostaju na uzvodnom špicu gde je i sada marina, koja sada može dobiti objekat sa restoranom i pultom za iznajmljivanje opreme. Centar marine sa punktovima za snadbevanje gorivom ipak će biti na Čukaričkom rukavcu, gde su planirane sojenice za ugostiteljske i druge usluge. 

Prevoz do Ade trebalo bi da stigne i iz vazduha – žičara sa Novog Beograda i Košutnjaka dovodiće putnike gondolom, ali do Obrenovačkog puta, gde će biti još jedno stajalište nove trase. Takođe, na uzvodnoj prevlaci na Makišu, biće i okretnica autobusa. 

Dok nove kvadrate može dobiti objekat kod restorana “Jezero”, postojeće okruglo kupatilo postaće mini sportski centar. U nastavku desne obale beogradskog mora mogu nići otvoreni bazeni sa toboganima, ali i tribina za gledanje vaterpolo meča u pokretnom vodenom kutku. 

Beograđani, obratite pažnju: Parking servis je objavio da li će naplaćivati usluge za Dan državnosti

Ako i ta slika panorame ne bude dovoljna, posetioci će moći da prošire vidike na rolerkosteru ili na točku nalik bečkom Prateru, za koga je rezervisana Ada Safari. Zabavnom parku na 6.200 kvadrata moći će da se pridruže i otvoreni i zatvoreni bazeni sa spa centrom. 

Dok ostaju borilišta za sve sportske disipline, golferi će morati da pronađu drugo mesto za svoje zastavice – ovi tereni moraju biti izmešteni. Naime, kako je procenjeno, ova aktivnost utiče na kvalitet podzemnih voda koje koristi reni bunar za snabdevanje pijaćom vodom, pišu Večernje novosti.

Nacrt će na javnom uvidu biti do 14. marta u zgradi Gradske uprave Beograda, do kada svi zainteresovani mogu podneti i primedbe na plan. Javna sednica zakazana je za 31. mart u 13 časova, kada se mogu i obrazložiti već podneti prigovori.