Zaboravite na “nežniji pol”: ŽENE U VOJSCI su sposobne da UPRAVLJAJU TENKOVIMA i to kako!

Žene mogu voziti tenkove, utvrđeno je probnim izraelskim vojnim programom koji dovodi u pitanje istorijsku mušku ekskluzivnost u oklopnim jedinicama.

Žene u vojsci
Wikipedia/

Objavljen u četvrtak, rezultat tog eksperimentalnog programa o izvodljivosti uključivanja žena u tenkovske jedinice ne znači da će one i početi da opslužuju oklopna vozila, ali to odražava razmišljanje generala o mogućnost integracije žena u oklopne jedinice i živu polemiku koja se vodi u vojsci, rekao je novinarima potpukovnik Beni Aharon, jedan od komandanata oklopnog korpusa.

Vojna služba u Izraelu je obavezna, uz neke izuzetke, i traje dve godine i osam meseci za muškarce, a dve godine za žene.

Služba u tenkoviskim jedinicama zahteva fizičke sposobnosti za rukovanje granatama i drugim posebno teškim delovima mašine u slučaju kvara. Mnogi penzionisani vojni zvaničnici osudili su to kao “veoma opasan eksperiment”.

– Cilj pilot programa je bilo da se utvrdi da li četiri žene mogu da upravljaju tenkom tokom rutinske aktivnosti, i odgovor je pozitivan – rekao je potpukovnik Aharon.

On je rekao da se eksperiment fokusirao samo na operacije granične odbrane, u pustinju Negev u južnom Izraelu.

– Planirane su samo rutinske bezbednosne aktivnosti, bez borbenih zadataka – dodao je on.

Poslednjih godina, izraelski tenkovi su raspoređivani u nekoliko navrata tokom tri sukoba sa islamističkim pokretom Hamas u pojasu Gaze, i tokom rata u leto 2006. sa Hezbolahom u južnom Libanu.

Ukupno 10 žena, od prvih 15 izabranih, uspešno je završilo obuku, od kojih šest kao članice posade i četiri kao komandirke tenkova, rekao je potpukovnik Aharon. Ako se taj pilot-program sprovede, žene neće biti pomešane s muškim tenkistima, dodao je on.

U decembru je izraelska vojska saopštila da je broj žena koje su služile u borbenim jedinicama dostigao rekord 2017. godine – 2.700, a većina je u mešovitim jedinicama.