ZABRANJEN IM ULAZAK U CRNU GORU: Vernici iz Srbije i Republike Srpske vraćeni sa granice, OVO je razlog?!

Mnogobrojnim vernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, kao i sveštenicima, sveštenomonasima i vernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

crna gora
Dnevno.rs/kolaž

Iz Eparhije mileševske su poručili da će ovu eparhiju na Saboru u Nikšiću predstavljati Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, koji je obavešten o zabrani ulaska vernicima i sveštenstvu.

Vladika im je, kako navode, poručio da zadrže slogu i ljubav sa braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, te napomenuo da među njima nema granica, jer su svi, koji su u Bogu i u dobroj nameri, zajedno i onda kada su fizički razdvojeni.

“Molimo se Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Savi i svim svetima iz roda našega da od Gospoda izmole dodatne mudrosti, sloge, mira i ljubavi za vaskoliki srpski narod u ovom vremenu velikih iskušenja”, navodi se u saopštenju sveštenika i sveštenomonaha Eparhije mileševske.

Portal “IN4S” navodi da su iz Užica obavešteni da su vraćeni sa graničnog prelaza Jabuka.

Prema rečima jednog od njih, proglasili su ih rizikom za nacionalnu bezbednost Crne Gore.

Crnogorska policija vratila je rano jutros sa graničnog prelaza “Vilusi”i brojne Trebinjce koji su krenuli na veliki crkveno-narodni sabor.

Prema blagoslovu vladika SPC, mošti Svetog Vasilija Ostroškog biće u Nikšiću sve dok se poslednji čovek ne pokloni ovoj svetinji tako da će narod koji je vraćen sa granice Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom moći to učiniti tokom noći pa sve do sutra ujutru.

Dodik najavio žalbu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je vraćanje vernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

 

“Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusedskih odnosa i saradnje”, rekao je Dodik.

On je najavio da će od predstavnika Crne Gore u BiH zatražiti obrazloženje ovog postupka.