ZABRANJENO ZAKLJUČAVANJE AUTOMOBILA: U jednom gradu u Kanadi ovaj bizarni zakon spašava živote!

Čerčil u Kanadi
Pixabay.com

Ako se nekada zadesite u ovoj varoši, pazite šta radite.

 

Čerčil je maleni grad na obalama Hadsonovog zaliva u kanadskoj provinciji Manitoba. Smešten je na ušću reke Čerčil u zaliv.

Ova varoš poznata je po brojnoj populaciji polarnih medveda koji se u jesen spuštaju ka obalama zaliva, zbog čega je grad dobio nadimak “prestonica polarnih medveda”.

Turizam je najvažnija privredna delatnost u Čerčilu, pa je zato najbitnija informacija koju morate znati ako idete u ovaj grad to da automobili ne smeju da se zaključavaju.

Naime, zbog polarnih medveda koji često šetaju po gradu ili u njegovoj okolini u sezoni kada zaliv nije zaleđen, meštani apeluju jedni na druge ali i na sve turiste da se automobili ne zaključavaju, kako bi – u slučaju da se pojavi beli meda – ugroženi mogli da uđu u kola i tako se zaštite.

U Čerčilu postoji i zatvor za polarne medvede u kojem jedinke ove životnjske vrste borave neko vreme, potom ih veterinari uspavaju i onda ih vrate u divljinu kada se zaliv ponovo zaledi.

Meštani Čerčila ne beleže nijednu smrt prouzrokovanu dolaskom medveda još od 1980. godine, ali se dešavaju povrede i zato je uvek na snazi apel da svi paze na bezbednost svih tako što ni rent-a-kar vozila neće biti zaključavana.