ZAEV U BEOGRADU: Susret počinje sa jutarnjim TET-A-TET sastankom!

Zoran Zaev
Beta/Picasa

Premijer Makedonije Zoran Zaev danas će u Beogradu razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem o unapređenju saradnje dve zemlje.

 

Radni deo dvodnevne posete Zaeva počinje danas “tet a tet” susretom u jutarnjim časovima sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Vlada Srbije je saopštila da će premijeri Srbije i Makedonije razgovarati o načinima za unapređenje odnosa dve zemlje, evrointegracijama, kao i jačanju ekonomske saradnje.

Delegacije dve vlade će nakon toga održati plenarnu sednicu, nakon čega je predviđena konferencija za novinare premijera Makedonije i Srbije, Zorana Zaeva i Ane Brnabić.

Delegaciju Vlade Makedonije, koju predvodi Zaev, nakon toga će primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je prva poseta Zaeva Srbiji od izbora za premijera i višemesečne napetosti u odnosima dve zemlje koja je kulminirala krajem avgusta povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja ambasade Srbije u Skoplju zbog navodnog “agresivnog obaveštajnog delovanja” protiv interesa Beograda.

Tenzije su opale posle sporazuma koji su Zaev i srpski predsednik Aleksandar Vučić postigli 23. avgusta u telefonskom razgovoru saglasivši se da ubuduće nesuglasice treba rešavati iskjučivo dijalogom. Makedonski premijer potom se 26. avgusta u Draču sastao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a 31. avgusta ambasadorka Srbije se vratila u Skoplje.