“Zagađenost vazduha NAJVEĆA EKOLOŠKA PRETNJA ZDRAVLJU na Zapadnom Balkanu”

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) izjavila je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da je zagadjenost vazduha najveća ekološka pretnja zdravlju na Zapadnom Balkanu i da bi EU životnu sredinu i klimu trebalo da smatra temeljnim pitanjima politike proširenja.

Zagađenje vazduha
Pixabay.com

“Životna sredina i klimatske promene nisu održivi u regionu. Sada kada će se Evropska unija baviti novim ‘zelenim dogovorom’ i u svetlu razočaravajućih vesti koje dolaze od Evropskog saveta (odlaganje odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom), možda bi EU životnu sredinu i klimu trebalo da smatra temeljnim pitanjima politike proširenja, s obzirom da zagadjenost vazduha ne poznaje granice”, rekla je Bregu, saopštio je RCC.

Na panelu “Slika budućnosti: Zelen, razvijeniji Zapadni Balkan”, Bregu je kazala da se šest gradova Zapadnog Balkana nalazi medju 20 gradova sa najvišom stopom zagadjenosti vazduha na svetu.

“Karcinom i tumor, najozbiljniji zdravstveni problemi u regionu, povezani su sa zagadjenjem vazduha. Ovo dosta govori o potrebi davanja prioriteta zdravlju gradjana prilikom razmatranja pitanja životne sredine i odgovora na klimatske promene”, navela je Bregu.

Ona je dodala da rezultati istraživanja RCC-a Balkanski barometar za 2019. godinu pokazuju da 84 odsto gradjana regiona klimatske promene smatra problemom, i da devet od deset ispitanika smatra da je zagadjenost problem u njihovoj zajednici.

Učesnici panela su nastojali da sagledaju koje su to stvarne, ali potcenjene mogućnosti u regionu u koje se nedovoljno ulaže u smislu skladnog i održivog ekonomskog, društvenog i ekološkog razvoja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.