Zagreb dobio semafor koji pešake zadubljene u ekran telefona UPOZORAVA na crveno, a evo KAKO FUNKCIONIŠE

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni pešaci i biciklisti koji upravo nailaze, ali su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

Beta

Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje “Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju”.

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti da se na semaforu upalilo crveno.

Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobilnog telefona u koji pešaci gledaju.

Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prisiljeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući tome što tvaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotoaru, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.

Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče na pešake.

Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra “četvrtim ubicom na drumu”.

Po rezultatima istraživanja ponašanja, sprovedenog u okviru projekta “Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju”, čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Po istraživanju, reakcije vozača s mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

Nosilac projekta “Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju” je Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti, a godišnja kampanja se sprovodi već treći put uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti putnog saobraćaja, uz pokroviteljstvo ministarstava unutrašnjih poslova, mora, sdaobraćaja i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.