ZAHTEVAJU IZRUČENJE! Ko su momci iz NIŠA koje traži američki FBI?

U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz SAD stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu.

pixabay.com

Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma, piše portal Južne vesti.

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, piše dalje taj portal i dodaje da dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena.

Mešđutim, priča je pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem. Ona je zaprimljena u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica, kažu u Višem sudu za Južne vesti.

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor. Naredno saslušanje je, kažu, zakazano za 30. septembar u 9 sati.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje. “Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju“, kaže Petrović.

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula. Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.