ZAKASNELO IZVINJENJE: Nazivali su je izdajicom jer je udata za Srbina, a evo šta sada imaju da kažu Miri Furlan

Hrvatski nedeljnik "Globus" objavio je izvinjenje zbog kampanje koja je sa stranica tog lista početkom 90-ih godina prošlog veka vođenja protiv nedavno preminule glumice Mire Furlan.

Printscreen

Globus je u sramotnom proterivanju Mire Furlan imao sporednu, ali zato prljavu ulogu. Nego, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala Globusov veliki greh. Nažalost, nije i jedini – kaže hrvatski nedeljnik.

Kao “veštice iz Rija” prokazane su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i nedavno takođe preminula Vesna Kesić.

U našem monografskom izdanju u povodu trideset godina izlaženja Globusa nismo se ustezali setiti se svojih velikih promašaja i neuspeha. Čini se da je lakše pamtiti svoje uspehe. Radije se setimo dobrih priča nego promašaja koji su znali imati katastrofalne posledice.

Sada kad je velika glumica zauvek otišla, kada su se mnogi setili Globusova sudjelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe.

Ali, istina peče. Zato se Globus, makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko izviniti – navodi se u izvinjenju “Globusa” koje na svom portalu prenosi “Jutarnji list”.

Sramni feljton, zbog kojeg se “Globus” izvinjava, objavljivan je u nastavcima od 31. januara do 14. februara 1992. pod naslovom “Težak život lake žene”.

Mira Furlan je optuživana da je izdala Hrvatsku jer je igrala u beogradskom pozorištu, a zamerano joj je i to što je udata za Srbina. O tome šta je preživljava tih meseci Mira je napisala u svom antologijskom “Pismu sugrađanima”.

U svojoj dugogodišnjoj, neprestanoj, nezaustavljivoj, opsesivnoj poteri na ovu vešticu ta je novina (Jutarnji list, prim.aut) upravo zadivljujuća. Potera traje već godinama iako dotične veštice – gle čuda – nema više nigde na prostorima bivše države. Ali ne radi se, naravno, o fizičkoj osobi nego o fantomu. A “fantom” je mnogo teže ubiti nego fizičku osobu, kao što je to mudro ustanovila Virdžinija Vulf. Na zadatku ubijanja fantoma treba zato predano i temeljno raditi. I nikad ne odustati. Treba cipelariti i dalje, i onda kad je mačka već mrtva. Pre nekoliko godina “Veštica” je dala intervju koji je sama, vrlo pažljivo, napisala. U tekstu se govorilo o filmu, o glumi, o životu, o “svemu”. Bio je to, da tako kažemo, jedan “ozbiljni” intervju oko kojeg sam se ozbiljno potrudila. Ali kad je tekst objavljen, na vrhu je stajao naslov: “Vraćam se, Zagrebe, tebi, tebi koji si me ponizio”. Moja stara prijateljica iz vremena Akademije zvala me, zgranuta, i rekla mi: “Mira, čitam ovaj intervju već peti put i tražim bilo što u tekstu što bi opravdalo ili samo nagovestilo naslov. I ne mogu naći baš ništa. O Zagrebu uopće nisi govorila” – napisala je Mira 15. juna prošle godine.

Izvinjenje Miri Furlan prethodnih dana uputio je i poznati reditelj Ivica Buljan, direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta koje je zbog pomenutih “grehova” otpustilo svoju prvakinju:

Kao direktor Drame HNK osećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš.

Mira Furlan preminula je 20 januara u 66. godini.