“ZAKLJUČAVANJE” KOJE JE ŠOKIRALO SVET: Godinu dana posle, evo kako se danas ŽIVI U VUHANU (VIDEO)

Kako bi zauzdale širenje pandemije iz njenog središta, kineske vlasti su tačno pre godinu dana potpuno "zaključale" grad Vuhan a potom i druge gradove provincije Hubej.

Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija, iako je ocenila da potupna izolacija grada u kom je zabeležen prvi slučaj zaraze koronavirusom na svetu prevazilazi preporučene smernice, pohvalila taj potez nazvavši ga “bez presedana u istoriji javnog zdravlja”.

U roku od nekoliko sati potpune zabrane kretanja u Vuhanu, grada sa 11 miliona stanovnika, ograničenja putovanja takođe su nametnuta i obližnjim Huangangu i Ežuu, da bi na kraju istu sudbinu dočekalo i ostalih 15 gradova provinicije Hubej, što je direktno uticalo na živote 57 miliona ljudi.

Samo jednom članu domaćinstva jedanput u dva dana bilo je dozvoljeno da ide u nabavku osnovnih namirnica ili apoteku.

Mere su počele da popuštaju sredinom marta prošle godine kada tri grada provincije ukinula zabranu putovanja unutar svojih administrativnih granica, da bi se zaključavanje Vuhana zvanično završilo 8. aprila.

Vuhan se danas vratio u normalnost:

Zapadna javnost bila je veoma skeptična prema merama nametnutim u kineskoj provinciji Hubej, da bi kako se pandemija proširila na čitav svet, slične mere bile donete i u mnogim evropskim zemljama.

Naročito su stroge u Australiji gde su prediviđene drkonske kazne za njihovo kršenje, kao što je slučaj sa nenošenjem maske na aerodromima na zapadu zemlje.

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE U KINI: Korona virus pronađen u omiljenoj poslastici